Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aksamitnie gładki dżem z czarnej porzeczki, zblendowany w mikserze lub blenderze ręcznym, będzie doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju deserów. Świetnie sprawdzi się w roli przełożenia do ciast i tortów. Możesz również posmarować niż kanapki na śniadanie lub naleśniki. Nie jest zbyt słodki, dlatego powinien przypaść do gustu nawet tym, którzy na co dzień nie jadają słodyczy.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 107
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 165
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2169
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 107
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 165
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2169
Składniki
Najpierw przygotuj owoce do przetworów. Czarną porzeczkę najpierw umyj i z pomocą durszlaka odcedź nadmiar wody. Dopiero wtedy pozbądź się ogonków.
Do naczynia z szerokim dnem (może być wok albo głęboka patelnia) przełóż owoce i zacznij podgrzewać na średnim ogniu. Dolej kilka łyżek wody. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Zostaw tak na około pół godziny, możesz przykryć naczynie.
Mieszaj co jakiś czas, aby czarna porzeczka nie przywarła do dna. Kiedy owoce zaczną się robić miękkie, a woda prawie w pełni odparuje, dodaj cukier. Powinien być też zauważalny sok z owoców, a ich objętość wyraźnie się zmniejszy. Wtedy też masa powinna być gęsta. Wymieszaj i gotuj dalej na średnim ogniu. Przygotuj sobie ręczniki albo obłóż pozostałe palniki folią aluminiową. Gotujące się porzeczki będą chlapać.
Po dodaniu cukru, owoce znowu będą rzadkie. Kiedy się rozpuści i masa zacznie gęstnieć przełóż owoce z cukrem do większej miski. Zmiksuj na gładki mus. Dżem powinien być dalej ciepły, jeśli zdążył się ostudzić, zagotuj go jeszcze w garnku.
Wyparzone, suche i czyste słoiki ułóż obok siebie. Wlej dżem, powinien być gęsty w swojej konsystencji. Dokładnie zakręć szklane naczynia.
Przygotuj duży garnek z szerokim dnem. Wyłóż go bawełnianą ściereczką i dodaj wodę. Zagotuj ją i wtedy przełóż słoiki. Pasteryzuj 20 minut.
Słoiki z dżemem pozostaw na blacie do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Wtedy przełóż do ciemnego i chłodnego miejsca.