Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spiżarnia babci Kazi zawsze uginała się od przetworów. Zaszczytne miejsce zajmowały dżemy z owoców, w tym także dżem z polskich jabłek. Receptura na ten przysmak jest banalnie prosta. Babcia używała zaledwie 4 prostych składników.
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 62
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 459
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1386
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1867
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 62
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 459
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1386
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1867
Składniki
Do przygotowania dżemu babcia Kazia wybierała tylko zdrowe jabłka. Dzięki temu dżem miał piękny złoty kolor i długo zachowywał swoją świeżość. Zebrane jabłka należy umyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki (pozbywamy się gniazd nasiennych).
Pokrojone jabłka przerzucamy do garnka. Dodajemy do nich sok wyciśnięty z cytryny oraz wodę. Owoce dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy jabłka zmiękną rozdrabniamy je przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Pod koniec duszenia dodajemy stopniowo cukier. Owoce mieszamy, żeby się nie przypaliły. Dusimy przez około 15 minut.
Gorący dżem nakładamy do czystych słoików i zakręcamy. Dżem pasteryzujemy przez 20 minut w wodzie.
Gotowy dżem przechowujemy w chłodnym miejscu. Po otworzeniu wykorzystujemy jako dodatek do pieczywa, naleśników gofrów, ciast i deserów.