Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spiżarnia babci Kazi zawsze uginała się od przetworów. Zaszczytne miejsce zajmowały dżemy z owoców, w tym także dżem z polskich jabłek. Receptura na ten przysmak jest banalnie prosta. Babcia używała zaledwie 4 prostych składników.
Powidło jest smaczne, możemy go wykorzystać do jabłecznika lub deserów np. po...
Odsłon: 12258
Idealna przekąska na każdą imprezę :) Koreczki w formie efektownej półkuli, n...
Odsłon: 98
Pyszny sernik czekoladowy z mascarpone, którego przygotujesz w 15 minut
Odsłon: 115
Niezapomniany smak, tylko zawsze podawano za mało keczupu :) Świetnie sprawdz...
Odsłon: 173
Prosta i szybka sałatka z drobnego makaronu z pomidorami suszonymi, tuńczykie...
Odsłon: 61
Idealna przekąska na każdą imprezę :) Koreczki w formie efektownej półkuli, n...
Odsłon: 98
Pyszny sernik czekoladowy z mascarpone, którego przygotujesz w 15 minut
Odsłon: 115
Niezapomniany smak, tylko zawsze podawano za mało keczupu :) Świetnie sprawdz...
Odsłon: 173
Prosta i szybka sałatka z drobnego makaronu z pomidorami suszonymi, tuńczykie...
Odsłon: 61
Składniki
Do przygotowania dżemu babcia Kazia wybierała tylko zdrowe jabłka. Dzięki temu dżem miał piękny złoty kolor i długo zachowywał swoją świeżość. Zebrane jabłka należy umyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki (pozbywamy się gniazd nasiennych).
Pokrojone jabłka przerzucamy do garnka. Dodajemy do nich sok wyciśnięty z cytryny oraz wodę. Owoce dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy jabłka zmiękną rozdrabniamy je przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Pod koniec duszenia dodajemy stopniowo cukier. Owoce mieszamy, żeby się nie przypaliły. Dusimy przez około 15 minut.
Gorący dżem nakładamy do czystych słoików i zakręcamy. Dżem pasteryzujemy przez 20 minut w wodzie.
Gotowy dżem przechowujemy w chłodnym miejscu. Po otworzeniu wykorzystujemy jako dodatek do pieczywa, naleśników gofrów, ciast i deserów.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Pasta bulionowa z grzybami DIY
Przetwory
Kiszona kapusta z marchwią i kminkiem.
Przetwory
Czerwona kapusta kiszona z jabłkami
Przetwory
Jabłka kiszone w kapuście
Pasta bulionowa z grzybami DIY
Domowa pasta bulionowa z grzybami powstała na początku stycznia jako wariant...
Odsłon: 80
Kiszona kapusta z marchwią i kminkiem.
Kiszona, domowa kapusta z marchwią i kminkiem. Idealna jako dodatek na surówk...
Odsłon: 613