Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jagoda kamczacka to długowieczna roślina, która od lat jest wykorzystywana w medycynie ludowej Północno-Wschodniej Azji. Wierzono, że ci, którzy jedzą jagody, nie potrzebują uzdrowiciela. Z pewnością ze względu na potężną zawartość witaminy C oraz antyoksydantów ukrytych w owocach. Od owocu klasycznej jagody różni się tym, że jagody kamczackie są większe i mają owalny kształt. W zależności od odmiany mogą różnić się poziomem słodkości – dawne gatunki charakteryzują się cierpkością i kwaskowością, podczas gdy młodsze są bardziej słodkie. Jagoda kamczacka ma bardzo oryginalny smak, przypominający połączenie jagód, jeżyn i ciemnych winogron.
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 869
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 1745
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 869
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 1745
Składniki
Do rondla wrzuć jagody kamczackie oraz cukier i zagotuj na średnim ogniu (często mieszając, aby cukier się rozpuścił). Następnie gotuj na wolnym ogniu, aż dżem osiągnie żelową konsystencję i będzie płynnie spływał z łyżki.
Nie wyłączając gazu, zacznij wykładać gorący dżem do słoików i mocno zakręcaj nakrętką. Po czym odkładaj słoiki na ręcznik do góry dnem. Aby dżem był trwały i słoiki mocno się zassały, konfitura musi być bardzo gorąca w momencie przekładania do słoików. Wystygłe słoiki z dżemem przechowuj w spiżarce przez całą zimę.