Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z jeżyn przygotowany w sposób naturalny: tylko 2 składniki. Dla mnie najlepiej smakuje wrzucony do czarnej herbaty. Mniam.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4134
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 54
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4134
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 54
Składniki
Jeżyny myjemy w dużym garnku. Umyte jeżyny zasypujemy cukrem i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na ok 4 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Przygotowane wcześniej słoiki i zakrętki trzeba wyparzyć. Czyścimy je z resztek, jeśli były brudne, a następnie umieszczamy w garnku.
Słoiki wyparzamy w garnkach z wodą. Od wrzenia ok 20 minut na małym ogniu. I zostawiamy je w wodzie do czasu napełniania dżemem.
Jeżyny po 4h powinny puścić dostatecznie dużo soku, aby je zagotować.
Wstawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy na małym ogniu ok 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Im dłużej będziemy gotować, tym dżem będzie bardziej gęsty. Uważajcie, aby się nie przypalił.
Konsystencję dżemu sprawdzamy za pomocą łyżki podczas mieszania. Dżem jak ostygnie będzie bardziej gęsty - weźcie to pod uwagę.
Tak przygotowany dżem przelewamy do słoików.
Gdy słoiki są pełne należy oczyścić krawędź i solidnie zakręcić.
Słoiki z dżemem wkładamy do garnka z ciepłą wodą i zaczynamy pasteryzację tj. gotujemy. Od wrzenia, na małym ogniu ok 20 minut.
Następnie zostawiamy słoiki na parapecie do ostudzenia. I gotowe.