Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z jeżyn przygotowany w sposób naturalny: tylko 2 składniki. Dla mnie najlepiej smakuje wrzucony do czarnej herbaty. Mniam.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 607
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 926
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 607
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 926
Składniki
Jeżyny myjemy w dużym garnku. Umyte jeżyny zasypujemy cukrem i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na ok 4 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Przygotowane wcześniej słoiki i zakrętki trzeba wyparzyć. Czyścimy je z resztek, jeśli były brudne, a następnie umieszczamy w garnku.
Słoiki wyparzamy w garnkach z wodą. Od wrzenia ok 20 minut na małym ogniu. I zostawiamy je w wodzie do czasu napełniania dżemem.
Jeżyny po 4h powinny puścić dostatecznie dużo soku, aby je zagotować.
Wstawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy na małym ogniu ok 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Im dłużej będziemy gotować, tym dżem będzie bardziej gęsty. Uważajcie, aby się nie przypalił.
Konsystencję dżemu sprawdzamy za pomocą łyżki podczas mieszania. Dżem jak ostygnie będzie bardziej gęsty - weźcie to pod uwagę.
Tak przygotowany dżem przelewamy do słoików.
Gdy słoiki są pełne należy oczyścić krawędź i solidnie zakręcić.
Słoiki z dżemem wkładamy do garnka z ciepłą wodą i zaczynamy pasteryzację tj. gotujemy. Od wrzenia, na małym ogniu ok 20 minut.
Następnie zostawiamy słoiki na parapecie do ostudzenia. I gotowe.