Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z pigwy i jabłek

Dżem z pigwy i jabłek

Autor:

Przepisów i artykułów: 2423 Ocena: 16042

Dodano:

Odsłon: 2142

Dżem na odporność organizmu przy walce z grypą.

Składniki

  • Jabłka 1 kg
  • Pigwa ½ kg
  • Woda 200 ml
  • Cukier 50-70 dag
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Jabłka, obrać, pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Pigwę również obrać, pokroić dowolnie. Wodę zagotować w rondlu włożyć przygotowaną pigwę, wsypać cukier i gotować przez 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodać jabłka i gotować około 20-30 minut do momentu rozpuszczenie się owoców, w razie potrzeby owoce należy przetrzeć. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń