Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalny przepis na dżem z wiśni. Jedyne co jest od Ciebie wymagane to odrobina cierpliwości, ponieważ dżem trzeba gotować dwa razy po godzinie lub dłużej, wszystko zależy od tego, jak gęsty chcesz uzyskać. Taki dżem będzie idealnym dodatkiem do tostów, do naleśników, ciast lub herbaty.
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 51
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2367
Jarskie kotleciki pełne smaku.
Odsłon: 211
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 51
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2367
Jarskie kotleciki pełne smaku.
Odsłon: 211
Składniki
Wiśnie dokładnie umyj, osusz i wydryluj.
Przełóż do garnka z grubym dnem, wsyp cukier i delikatnie zamieszaj. Trzymaj na małym ogniu przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Następnie odstaw do przestudzenia na całą noc.
Kolejnego dnia ponownie postaw garnek na niewielkim ogniu i całość gotuj przez 1,5 godziny lub dłużej. Czasz gotowania zależy od tego, jak gęsty dżem chcesz uzyskać.
Gorący dżem wiśniowy przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Porządnie zakręć.
Słoiki ustaw do góry dnem, przykryj ściereczką i odstaw do wystudzenia. Przestudzone słoiki odwróć i przechowuj w chłodnym miejscu.