Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory to przecież owoce i dlatego można je wykorzystać jako przetwory na słodko. Niedojrzałym pomidorom brakuje naturalnej słodyczy, ale mają ciekawą rześkość i kwasowość, która jest wyczuwalna w dżemie. Smak dżemu z zielonych pomidorów jest zaskakujący, to intrygujące połączenie cierpkości i słodyczy, pomidorów i cytrusów. Pomidorową konfiturą możesz smarować świeże pieczywo, tosty lub naleśniki. Utarło się przekonanie, że zielone pomidory są trujące. To twierdzenie jest prawdą tylko wtedy, gdy zjesz surowe, zielone pomidory. Niedojrzałe owoce poddane obróbce termicznej są absolutnie bezpieczne i niesłychanie smaczne.
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 1603
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2856
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 1603
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2856
Składniki
Umyj pomidory, usuń z nich twardy rdzeń i pokrój na kawałki (możesz zostawić skórkę). Zmiksuj całość na gładką masę i przelej do garnka. Dodaj starty imbir i laskę cynamonu (jeśli lubisz), sok i otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy oraz wsyp cukier. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia i smaż na wolnym ogniu przez około 40 - 60 minut. Mieszaj w międzyczasie, by cukier się rozpuścił. Dżem powinien być gęsty i odstawać od garnka podczas mieszania. Sprawdź smak – w razie potrzeby dodaj więcej cukru lub soku z cytryny i 2 łyżki miodu, jeśli lubisz jego smak.
Gorący dżem nakładaj do wyparzonych słoików i od razu mocno zakręcaj. Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw pod przykryciem do wystygnięcia. Przechowuj dżem w chłodnym miejscu.