Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory to przecież owoce i dlatego można je wykorzystać jako przetwory na słodko. Niedojrzałym pomidorom brakuje naturalnej słodyczy, ale mają ciekawą rześkość i kwasowość, która jest wyczuwalna w dżemie. Smak dżemu z zielonych pomidorów jest zaskakujący, to intrygujące połączenie cierpkości i słodyczy, pomidorów i cytrusów. Pomidorową konfiturą możesz smarować świeże pieczywo, tosty lub naleśniki. Utarło się przekonanie, że zielone pomidory są trujące. To twierdzenie jest prawdą tylko wtedy, gdy zjesz surowe, zielone pomidory. Niedojrzałe owoce poddane obróbce termicznej są absolutnie bezpieczne i niesłychanie smaczne.
Ciecierzyca w sosie pomidorowym to treściwe, bogate i pełne smaku danie kuchn...
Odsłon: 2612
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 253
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 31
Ciecierzyca w sosie pomidorowym to treściwe, bogate i pełne smaku danie kuchn...
Odsłon: 2612
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 253
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 31
Składniki
Umyj pomidory, usuń z nich twardy rdzeń i pokrój na kawałki (możesz zostawić skórkę). Zmiksuj całość na gładką masę i przelej do garnka. Dodaj starty imbir i laskę cynamonu (jeśli lubisz), sok i otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy oraz wsyp cukier. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia i smaż na wolnym ogniu przez około 40 - 60 minut. Mieszaj w międzyczasie, by cukier się rozpuścił. Dżem powinien być gęsty i odstawać od garnka podczas mieszania. Sprawdź smak – w razie potrzeby dodaj więcej cukru lub soku z cytryny i 2 łyżki miodu, jeśli lubisz jego smak.
Gorący dżem nakładaj do wyparzonych słoików i od razu mocno zakręcaj. Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw pod przykryciem do wystygnięcia. Przechowuj dżem w chłodnym miejscu.