Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić z fasolką szparagową, która zostaje w niewielkiej ilości z obiadu? Otóż załadujmy ją do słoika! Żeby nie czuła się samotna zaprośmy jej do towarzystwa pomidory, cebulkę i jeszcze marchewkę. Dla pikanterii dodajmy trochę przypraw. I tak powstała moja wersja potrawki z fasolki, która sprawdzi się w domu gdzie mieszka zapracowana mama i często nie ma czasu na długie gotowanie. Wystarczy, że tylko ugotuje ziemniaczki bądź dowolną kaszę, otworzy taki słoik z potrawką, podgrzeje i ma super obiedzik! Można usmażyć do tego kotleta schabowego lub grillować pierś z kurczaka. Jednym słowem jest to fasolka, która skomponuje się z rożnymi dodatkami.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 724
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22748
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15125
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4847
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45395
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 724
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22748
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15125
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4847
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45395
Składniki
Z fasolki odciąć dwie końcówki, ugotować do miękkości - ok. 20 minut.
Marchewkę ugotować w całości - ok. 10 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
Obraną cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i chwilę gotować bez przykrycia, na wolnym ogniu, do lekkiego odparowania wody. Następnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, w całości fasolkę szparagową. Dodać sól, ocet, cukier, szczyptę chili. Zamiast sproszkowanej chili można użyć jedną papryczkę ostrą bez ziaren, podsmażoną wraz z cebulą. Zagotować. Zdjąć z ognia.
Na dno słoika wsypać pieprz, ziele, liść laurowy, obrane ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki. Wypełnić słoik fasolką z warzywami. Można taką fasolkę zalać w słoiku dodatkowym zmiksowanym pomidorem bez skórki. Otrzymamy wtedy fasolkę w sosie pomidorowym. Zamknąć słoik nakretką i pasteryzować 20 minut.