Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na lekką i pyszną frużelinę truskawkową (owoce w żelu) bez dodatku cukru. Frużelina jest wspaniałym dodatkiem do rozmaitych deserów, jogurtów, ciast, naleśników oraz pieczywa. Ta wersja jest niskokaloryczna, przygotowana na bazie zdrowego słodzika (erytrytolu), dzięki czemu jest idealna dla osób będących na diecie.
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 26030
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 59
Wyborna sałatka do grilla.
Odsłon: 99
Nim sznycle trafiły pod przysłowiowe strzechy i przybrały postać swojskich sc...
Odsłon: 3671
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 386
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 26030
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 59
Wyborna sałatka do grilla.
Odsłon: 99
Nim sznycle trafiły pod przysłowiowe strzechy i przybrały postać swojskich sc...
Odsłon: 3671
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 386
Składniki
Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Większe sztuki kroimy na kawałki, a malutkie możemy zostawić w całości. Truskawki przekładamy do garnka, zasypujemy je erytrytolem i pozostawiamy na około 30 minut, aby puściły sok. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
Po tym czasie, dodajemy do truskawek sok wyciśnięty z cytryny i zagotowujemy. Całość gotujemy około 2 minut. Następnie dodajemy mąkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody, ponownie zagotowujemy i mieszając gotujemy jeszcze przez około 1 minutę.
Na koniec możemy dodać żelatynę, która sprawi, że frużelina będzie "błyszcząca". Żelatyny nie gotujemy (aby nie straciła właściwości żelujących). Po ściągnięciu garnka z palnika wystarczy dodać napęczniałą żelatynę do gorącej frużeliny i dokładnie wymieszać.
Gorącą frużelinę przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Po ostygnięciu przechowujemy w lodówce. Możemy ją także pasteryzować.
Dodatek soku z cytryny pozwala zachować truskawkom swój piękny kolor. Pamiętajmy, aby truskawek nie gotować zbyt długo. W przeciwnym razie owoce się rozpadną, a zależy nam na ich kawałkach w żelu.
KLASYCZNA FRUŻELINA Z CUKREM Klasyczną frużelinę przygotujemy w tych samych krokach. Zamieniamy tylko erytrytol na cukier. Dodajmy go jednak mniej, ponieważ jest słodszy od słodzika (około 200 g cukru na 1 kg truskawek). Pasteryzowana frużelina z cukrem może poczekać na konsumpcję aż do zimy :)