Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frużelinę robi się bardzo prosto i szybko, a warto mieć w spiżarce chociaż kilka słoiczków tej pysznej konfitury. Frużelina jest doskonałym dodatkiem do wszelkich deserów, naleśników, słodkich placuszków czy racuszków, omletów czy gofrów. Nie do końca rozpadnięte owoce w żelowym sosie... pyszne! Frużelinę robię na naturalnej pektynie cytrusowo - jabłkowej, która jest bardzo zdrowa. Bez dodatku żelatyny czy mąki ziemniaczanej.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1094
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 215
Polecam.
Odsłon: 1089
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1094
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 215
Polecam.
Odsłon: 1089
Składniki
Porzeczki myjemy, odsączamy i obieramy z ogonków. Przesypujemy do garnka i dodajemy cukier ( zostawiając ok 100 g ). Owoce mieszamy z cukrem i pozostawiamy na ok 2 godzimy.
Po tym czasie porzeczki podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż puszczą sok, a następnie gotujemy ok 20 - 25 minut, aż owoce zmiękną. Następnie pektynę zmieszaną z pozostałą ilością cukru dosypujemy do porzeczek i mieszamy.
Gotujemy jeszcze ok 5 minut, a potem frużelinę przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Słoiczki okręcamy kocem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie wynosimy do spiżarni.