Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frużelinę robi się bardzo prosto i szybko, a warto mieć w spiżarce chociaż kilka słoiczków tej pysznej konfitury. Frużelina jest doskonałym dodatkiem do wszelkich deserów, naleśników, słodkich placuszków czy racuszków, omletów czy gofrów. Nie do końca rozpadnięte owoce w żelowym sosie... pyszne! Frużelinę robię na naturalnej pektynie cytrusowo - jabłkowej, która jest bardzo zdrowa. Bez dodatku żelatyny czy mąki ziemniaczanej.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7782
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7782
Składniki
Porzeczki myjemy, odsączamy i obieramy z ogonków. Przesypujemy do garnka i dodajemy cukier ( zostawiając ok 100 g ). Owoce mieszamy z cukrem i pozostawiamy na ok 2 godzimy.
Po tym czasie porzeczki podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż puszczą sok, a następnie gotujemy ok 20 - 25 minut, aż owoce zmiękną. Następnie pektynę zmieszaną z pozostałą ilością cukru dosypujemy do porzeczek i mieszamy.
Gotujemy jeszcze ok 5 minut, a potem frużelinę przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Słoiczki okręcamy kocem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie wynosimy do spiżarni.