Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frużelinę robi się bardzo prosto i szybko, a warto mieć w spiżarce chociaż kilka słoiczków tej pysznej konfitury. Frużelina jest doskonałym dodatkiem do wszelkich deserów, naleśników, słodkich placuszków czy racuszków, omletów czy gofrów. Nie do końca rozpadnięte owoce w żelowym sosie... pyszne! Frużelinę robię na naturalnej pektynie cytrusowo - jabłkowej, która jest bardzo zdrowa. Bez dodatku żelatyny czy mąki ziemniaczanej.
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1092
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 179
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 764
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 812
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1092
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 179
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 764
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 812
Składniki
Porzeczki myjemy, odsączamy i obieramy z ogonków. Przesypujemy do garnka i dodajemy cukier ( zostawiając ok 100 g ). Owoce mieszamy z cukrem i pozostawiamy na ok 2 godzimy.
Po tym czasie porzeczki podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż puszczą sok, a następnie gotujemy ok 20 - 25 minut, aż owoce zmiękną. Następnie pektynę zmieszaną z pozostałą ilością cukru dosypujemy do porzeczek i mieszamy.
Gotujemy jeszcze ok 5 minut, a potem frużelinę przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Słoiczki okręcamy kocem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie wynosimy do spiżarni.