Do góry

Przetwory Przepis na:

Galaretka z jeżyn

Galaretka z jeżyn

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7379

Dodano:

Odsłon: 5618

Smaczny i zdrowy dodatek na śniadanko lub do herbatki.

Składniki

  • 5 kg. dojrzałych jeżyn
  • 1 - 1,5 kg. cukru
  • 100ml. rumu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 op. "Fix-dżem 2:1"
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeżyny przebrać i ewentualnie opłukać.Przepuścić przez sokowirówkę."Odpady" przełożyć na sito i przetrzeć, otrzymamy jeszcze sporo soku.. Do masy jeżynowej dodać sok z cytryny, cynamon, rum , cukier i "Fix-dżem" Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować na małym ogniu. Gotować ok 5 minut, często mieszając.

  2. Do przygotowanych słoiczków wlewać ciągle gotującą się na małym ogniu galaretkę i od razu odwrócić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Życzę SMACZNEGO! Z tych proporcji wyszło mi 13 słoiczków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń