Do góry

Przetwory Przepis na:

Galaretka z mirabelek

Galaretka z mirabelek

Autor:

Przepisów i artykułów: 372 Ocena: 3074

Dodano:

Odsłon: 280

Tę galaretkę robiłam po raz pierwszy na próbę. Stopniowo dodawałam cukier bo trudno było "złamać" smak kwasowości.Za rok zrobię na pewno więcej. Dodana do pieczonego mięsa, nadała całemu daniu lekko orzeźwiającego smaku.

Składniki

  • 1 kg mirabelek
  • 1/2 kg cukru
  • 1/4 szklanki wody
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka z grubym dnem wlać wodę. Zagotować.
    Wrzucić umyte i wypestkowane mirabelki.
    Smażyć na wolnym ogniu 10 minut a kiedy puszczą sok, dodać cukier.
    Smażyć aż się rozpadną. Trwa to około 40 minut.
    Zdjąć z ognia i zmiksować. Można przetrzeć przez sito. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 15 minut.
    Galaretka szybko gęstnieje i nie potrzebuje żelfixu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 02 października 2018 Szkoda że sezon na mirabelki się skończył. Na drugi rok zrobię taką.:) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń