Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dostałam gruszki od znajomej. Tak sobie myślałam i wymyśliłam, że zrobię z nich konfiturę na zimę do ciasta. Dodałam rodzynki i wyszło pysznie.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2795
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3196
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2795
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3196
Składniki
Słoiki ( u mnie o pojemności 300 ml ) i nakrętki umyć i wyparzyć. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Pokrojone owoce wrzucić do garnka i podgrzewać aż się zagotują. Gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając około 20 minut. Po tym czasie wrzucić rodzynki i wszystko gotować 10 minut. Następnie wsypać oba cukry i dokładnie wymieszać cały czas gotując. Gotować kolejne 10 minut.
Z cukru i soku powstałego z gruszek powstanie gęsty sos a gruszki powinny mieć widoczne kawałki owocu. Wyłączyć ogień i przestudzić konfiturę, po czym napełnić nią słoiki ( mi wyszło z tej porcji 7 słoików ). Nałożyć zakrętki i wstawić do pasteryzacji na 10 minut.