Do góry

Przetwory Przepis na:

Gruszki rodzynkowe do ciasta

Gruszki rodzynkowe do ciasta

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 896

Dodano:

Odsłon: 2439

Dostałam gruszki od znajomej. Tak sobie myślałam i wymyśliłam, że zrobię z nich konfiturę na zimę do ciasta. Dodałam rodzynki i wyszło pysznie.

Składniki

  • 2 kg dojrzałych gruszek ( po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
  • 1,5 szk rodzynek sułtańskich
  • 1,5 szk cukru żelującego
  • 1/2 szk cukru zwykłego
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Słoiki ( u mnie o pojemności 300 ml ) i nakrętki umyć i wyparzyć. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Pokrojone owoce wrzucić do garnka i podgrzewać aż się zagotują. Gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając około 20 minut. Po tym czasie wrzucić rodzynki i wszystko gotować 10 minut. Następnie wsypać oba cukry i dokładnie wymieszać cały czas gotując. Gotować kolejne 10 minut.

  2. Z cukru i soku powstałego z gruszek powstanie gęsty sos a gruszki powinny mieć widoczne kawałki owocu. Wyłączyć ogień i przestudzić konfiturę, po czym napełnić nią słoiki ( mi wyszło z tej porcji 7 słoików ). Nałożyć zakrętki i wstawić do pasteryzacji na 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń