Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54187
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 531
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5518
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54187
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 531
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5518
 
         
         
                Składniki
Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Włożyć do zimnej wody z kilkoma łyżkami soku z cytryny. Dzięki temu zabiegowi gruszki nie ściemnieją. Wszystkie składniki zalewy zagotować, na wrzącą wrzucić kawałki gruszek i gotować aż staną się szkliste (nie można ich rozgotować). Gorące, osączone gruszki przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików. Zalewę ponownie zagotować i gorącą zalać gruszki, uważając by do słoika nie dostały się goździki (wtedy gruszki ściemnieją). Słoiki od razu zakręcić. Odstawić do wystudzenia.