Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 37
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 105
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 37
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 105
Składniki
Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Włożyć do zimnej wody z kilkoma łyżkami soku z cytryny. Dzięki temu zabiegowi gruszki nie ściemnieją. Wszystkie składniki zalewy zagotować, na wrzącą wrzucić kawałki gruszek i gotować aż staną się szkliste (nie można ich rozgotować). Gorące, osączone gruszki przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików. Zalewę ponownie zagotować i gorącą zalać gruszki, uważając by do słoika nie dostały się goździki (wtedy gruszki ściemnieją). Słoiki od razu zakręcić. Odstawić do wystudzenia.