Do góry

Przetwory Przepis na:

Gruszki w occie

Gruszki w occie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2143 Ocena: 47780

Dodano:

Odsłon: 20179

:)

Składniki

  • 5 kg gruszek
  • Zalewa:
  • 2 l wody
  • 1/2 l octu
  • 1 kg cukru
  • Kilka goździków
  • Kawałek kory cynamonu
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Włożyć do zimnej wody z kilkoma łyżkami soku z cytryny. Dzięki temu zabiegowi gruszki nie ściemnieją.

    Wszystkie składniki zalewy zagotować, na wrzącą wrzucić kawałki gruszek i gotować aż staną się szkliste (nie można ich rozgotować). Gorące, osączone gruszki przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików. Zalewę ponownie zagotować i gorącą zalać gruszki, uważając by do słoika nie dostały się goździki (wtedy gruszki ściemnieją). Słoiki od razu zakręcić. Odstawić do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń