Do góry

Przetwory Przepis na:

Grzybki marynowane

Grzybki marynowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 1531

Dodano:

Odsłon: 177

Grzyby leśne konserwowane w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Można użyć małych świeżych borowików, podgrzybków, kurek, maślaków, rydzy, opieńków. Można użyć jednego rodzaju grzybów lub mieszanych.

Składniki

  • grzyby
  • 1 szklanka octu
  • 4 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 marchewka pokrojona w plastry
  • kilka ziarenek: pieprzu ziarnistego, gorczycy i ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 1 cebulka pokrojona w pióra
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dokładnie oczyszczone grzyby obgotowujemy w wodzie lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym (wówczas zachowają swoje zabarwienie) ok. 10-15 min. Grzyby odcedzamy i chłodzimy, przelewając je czystą zimną wodą i ciasno układamy od razu do słoików. Przygotowujemy zalewę. Wodę zagotowujemy z przyprawami, dodajemy ocet i powtórnie doprowadzamy do wrzenia. Ułożone w słojach grzyby zalewa się gorącą zalewą, zamykamy, a następnie pasteryzujemy. Czas pasteryzacji dla słoików o pojemności 0,5 l wynosi 45 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń