Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grzyby leśne konserwowane w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Można użyć małych świeżych borowików, podgrzybków, kurek, maślaków, rydzy, opieńków. Można użyć jednego rodzaju grzybów lub mieszanych.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 106
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 1419
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 196
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 106
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 1419
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 196
Składniki
Dokładnie oczyszczone grzyby obgotowujemy w wodzie lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym (wówczas zachowają swoje zabarwienie) ok. 10-15 min. Grzyby odcedzamy i chłodzimy, przelewając je czystą zimną wodą i ciasno układamy od razu do słoików. Przygotowujemy zalewę. Wodę zagotowujemy z przyprawami, dodajemy ocet i powtórnie doprowadzamy do wrzenia. Ułożone w słojach grzyby zalewa się gorącą zalewą, zamykamy, a następnie pasteryzujemy. Czas pasteryzacji dla słoików o pojemności 0,5 l wynosi 45 min.