Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grzybki marynowane to wyśmienity dodatek – zarówno do dań obiadowych, jak i zimnych przekąsek. Marynować można większość jadalnych grzybów leśnych. Najlepiej nadają się do tego borowiki, podgrzybki, kurki, maślaki, rydze, opieńki lub kozaki. W jednym słoiku można połączyć kilka gatunków grzybów.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 154
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37476
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 154
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37476
Składniki
Oczyść grzyby i opłucz pod bieżącą wodą. Odetnij końcówki trzonków. Do marynowania wybierz tylko małe egzemplarze. Duże poddaj innej formie obróbki lub pokrój na mniejsze kawałki. Obgotuj grzyby (przez 3-5 minut) w wodzie z łyżeczką octu (dzięki temu zachowają żywe kolory). Odcedź i osusz na durszlaku.
Cebulę pokrój w półplasterki, marchewkę – w cienkie plasterki, a paprykę w słupki.
Zagotuj w garnku składniki na marynatę: wodę, cukier, sól i przyprawami. Gotuj przez kilka minut. Pod koniec dolej ocet.
Przygotuj słoiki o łącznej pojemności około 2 l. Wyparz je dokładnie. Wypełnij je grzybami do 2/3 wysokości. Pomiędzy grzyby powkładaj kawałki warzyw. Zalej każdy słoik do pełna gorącą marynatą. Postaraj się, by wszędzie trafiło mniej więcej tyle samo gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych i goździków.
Zakręć szczelnie słoiki i ustaw na godzinę do góry dnem. Tak przygotowane marynowane grzyby nie wymagają pasteryzacji, choć dla pewności możesz wstawić je na 20 minut do nagrzanego do 110°C piekarnika.
Grzybki marynowane przechowuj w ocienionym miejscu, w temperaturze pokojowej (lub nieco niższej).