Do góry

Przetwory Przepis na:

Grzybki w pomidorach

Grzybki w pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 509

Dodano:

Odsłon: 6072

Pyszne!!! nadaje się, oprócz wyjadania ze słoika ;), do pizzy, zapiekanek czy jak tam wyobraźnia podpowie ;)

Składniki

  • grzyby (najlepiej opieńki) 1-1,5 kg
  • cebula 4-5 sztuk
  • olej 1/2 szkl.
  • koncentrat pomidorowy 5 łyżek
  • ocet 10 % 6 łyżek
  • woda 1 szkl.
  • cukier 3 łyżki
  • papryka słodka 1 łyżka
  • sól, pieprz, chili - do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grzybki w pomidorach

Przygotowanie

  1. Grzyby oczywiście najpierw oczyszczamy, płuczemy porządnie i gotujemy

  2. cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju (bez soli), dodać grzyby i dalej smażyć aż grzyby będę ciepłe

  3. Koncentrat pomidorowy, wodę, ocet i pozostałe przyprawy zagotować - dosmaczyć. Przy wykorzystaniu opieniek do tego przepisu należy dać więcej soli bo opieńka tą sól "zabiera" i później ma się wrażenie, że jest niedosolone.

    Zagotowaną zalewę dodać do grzybków i porządnie wymieszać, w razie konieczności dosmaczyć i wszystko razem zagotować.

  4. Pasteryzować ok 15-20 minut w zależności od wielkości słoika. Gorące postawić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.



    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basienka12 21 października 2017 zrobiłam opieńki i wyszły bardzo dobre. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 04 października 2013 u nas w tym roku wysyp opieniek, w sumie do przerobienia miałam 6 wiader bo 2 wiadra grzybów po prostu rozdałam;) więc miałam z czym poszaleć ;) a przepis jest na prawdę smaczny i szybko znikają kolejne słoiki - przynajmniej u mnie ;) mam nadzieję, że i Wam zasmakuje ;)

Renka przyznam, że z podgrzybków nie robiłam tego przepisu no ale może być też całkiem fajny smak ;)

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 października 2013 Bardzo ciekawy przepis na grzybki, na razie zabieram do książki, ale wykorzystam z przyjemnością, bo moje opieńki w occie już mi się znudziły, pozdrawiam :))

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 03 października 2013 Podobny przepis, ale na pieczarki dostałam w tym roku od szwagierki, pychotka. W sobotę wybieram się na grzybki, jak dopiszą to zrobię też takie. Przeważnie opieńki robię słodko kwaśne, bo te znikają najszybciej:)

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 03 października 2013 Dodałam do swojej książki - wypróbuję może jeszcze w tym roku ,ale z podgrzybków,bo opieńków nie zbieramy -)

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń