Do góry

Przetwory Przepis na:

Grzyby leśne w zalewie octowej z dodatkiem chili

Grzyby leśne w zalewie octowej z dodatkiem chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 566 Ocena: 4395

Dodano:

Odsłon: 57

Wszystkim amatorom grzybów w occie polecam wypróbowanie poniższego przepisu. Grzyby mają nieco inny słodko-pikantny smak. Warto wypróbować!

Składniki

  • grzyby leśne 1 kg
  • woda 2 szklanki
  • ocet 10% 0,5 szklanki
  • cukier 0,5 szklanki
  • sól 1 łyżka
  • chili 1 szczypta
  • Do każdego słoika:
  • pieprz ziarnisty 4 ziarna
  • cebula 1 plaster
  • gorczyca 8 ziaren
  • ziele angielskie 2 ziarna
  • liść laurowy 0,5 listka
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Grzyby leśne w zalewie octowej z dodatkiem chili

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie oczyszczamy. Małe okazy pozostawiamy w całości a większe kroimy na połówki lub ćwiartki.
    Cebulę obieramy, kroimy w plastry, przelewamy na sicie wrzątkiem.
    Do przygotowanych słoików wkładamy po plastrze cebuli i przyprawy.
    Z wody octu, cukru, soli i chili /chili dodajemy według uznania - moja szczypta to ok. 1/4 łyżeczki/ zagotowujemy zalewę. Kiedy zacznie się gotować dodajemy do niej przygotowane grzyby i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min.
    Następnie grzyby odsączamy zachowując zalewę, w której się gotowały. Grzyby przekładamy do słoików, zalewamy wodą w której się gotowały, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń