Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny i efektowny dodatek do zimnego bufetu i nie tylko.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 14
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3429
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 97
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 834
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 14
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3429
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 97
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 834
Składniki
Sporządzamy zalewę: wodę, ocet, cukier, cynamon i sok cytrynowy zagotowujemy. Studzimy. Pozbywamy się kory cynamonowej. Gruszki obieramy, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, wkładamy do zimnej zalewy. Połówki gruszek razem z zalewą zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Gruszki wyjmujemy z zalewy i gorące wkładamy do wyparzonych słoiczków. Zalewę ponownie zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Ułożone w słoiczkach gruszki zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy, odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Pozostawiony cynamon w marynacie powoduje ciemnienie gruszek, dlatego proponuję wyjąć kawałki cynamonu przed zalaniem owoców marynatą.