Do góry

Przetwory Przepis na:

Jabłka kiszone z miodem

Jabłka kiszone z miodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 214

Dodano:

Odsłon: 1950

Takie jabłka świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnych mięs.

Składniki

  • dowolna ilość małych twardych jabłek
  • po 2-3 cm kory cynamonowej na każdy słój o pojemności 3 l
  • 3-4 goździki
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 5-6 kulek zielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • po kiści ciemnych winogron (u mnie z przydomowego ogrodu)
  • Zalewa na 3 słoje o pojemności 3l:
  • 4 l zimnej przefiltrowanej wody
  • 3 szklanki miodu naturalnego (u mnie leśny)
  • 100 g soli morskiej
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jabłka kiszone z miodem

Przygotowanie

  1. Jabłka myję osączam na sicie.

  2. Zalewa:
    Do garnka wlewam wodę, miód wsypuję sól i dokładnie mieszam do połączenia składników.

  3. Jabłka układam w słojach. Staram się umieścić jak najwięcej jabłek dlatego układam połówki jabłek. Jednocześnie w puste miejsca dodaję przyprawy i ziarna winogron.

  4. Jabłka w słojach zalewam przygotowaną zalewą tak by pokryła jabłka. Słoje zamykam i 4-5 dni trzymam w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wynoszę do zimnego pomieszczenia.

  5. Jabłka są gotowe do spożycia po 2-3 tygodniach. Im dłużej stoją tym są bardziej wytrawne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń