Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, dlatego lubię mieć zawsze jabłka w zapasie. Zawsze taki słoiczek trzymam w lodówce. Są niezwykle aromatyczne, z dużą ilością cynamonu i goździków. Można je również wykorzystać do gofrów, pierogów, naleśników a nawet lodów! Więcej przepisów oraz filmików krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube @smacznie_na_talerzu Mam nadzieję, że Ci się spodoba i będziemy razem gotować! Serdecznie zapraszam
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 88
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 88
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Składniki
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę i umieścić w misce.
Dodać sok cytryny, stevię/cukier, całe goździki, cukier waniliowy, gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać.
Na rozgrzane masło wrzucić jabłka i dusić na małym ogniu aż cukier się rozpuści a owoce zaczną wytrącać sok. Kiedy część jego odparuje a jabłka zaczną rozpadać się na mniejsze kawałki cienkim strumieniem wlać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Gotować go zgęstnienia.
Jeśli chcesz otrzymać luźniejszą konsystencję, dodaj tylko jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Nadzienie nadaje się idealnie do szarlotki, tart, pierogów, gofrów lub lodów. Smacznego ????