Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pychotka :) jabłka urozmaicone smakiem gruszki i wanilii o lekko galaretkowatej konsystencji
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100554
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1964
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5819
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5819
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100554
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1964
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5819
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5819
Składniki
Duszenie owoców: Jabłka i gruszki myję, obieram, kroję dookoła ogryzka małe kawałki wprost do garnka. Dodaję ksylitol i włączam grzanie, średni ogień. Laskę wanilii przecinam, zeskrobuję ziarenka i dodaje do owoców. Laskę również - tylko po gotowaniu ją wyjmuję. Gotuję 30-40 minut, aż owoce się rozpadną.
Wekowanie: Przygotowuję słoiki. Myję. Sterylizuję i jednocześnie susze w piekarniku 120 stopni 30 minut. Kiedy słoiki są już gotowe, mieszam agar z odrobiną cukru i dodaję do konfitury., powoli, ciągle mieszając. Zagotowuję całość. Uwaga z agarem - kiedyś przedobrzyłam i konfitura była ścięta jak marmolada... a takiej nie lubimy, 1 płaska łyżka na tę ilość to lekko płynna, lekko żelowa konsystencja. Gorące słoiki napełniam gorącą zawartością. Pilnuję czystych i suchych gwintów, Mocno zakręcam i odstawiam do wystudzenia do góry dnem - na całą noc. Po kilku miesiącach w piwniczce, jak smaki się "przegryzą" ... mmm niebo w gębie :)