Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pychotka :) jabłka urozmaicone smakiem gruszki i wanilii o lekko galaretkowatej konsystencji
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 373
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 373
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Duszenie owoców: Jabłka i gruszki myję, obieram, kroję dookoła ogryzka małe kawałki wprost do garnka. Dodaję ksylitol i włączam grzanie, średni ogień. Laskę wanilii przecinam, zeskrobuję ziarenka i dodaje do owoców. Laskę również - tylko po gotowaniu ją wyjmuję. Gotuję 30-40 minut, aż owoce się rozpadną.
Wekowanie: Przygotowuję słoiki. Myję. Sterylizuję i jednocześnie susze w piekarniku 120 stopni 30 minut. Kiedy słoiki są już gotowe, mieszam agar z odrobiną cukru i dodaję do konfitury., powoli, ciągle mieszając. Zagotowuję całość. Uwaga z agarem - kiedyś przedobrzyłam i konfitura była ścięta jak marmolada... a takiej nie lubimy, 1 płaska łyżka na tę ilość to lekko płynna, lekko żelowa konsystencja. Gorące słoiki napełniam gorącą zawartością. Pilnuję czystych i suchych gwintów, Mocno zakręcam i odstawiam do wystudzenia do góry dnem - na całą noc. Po kilku miesiącach w piwniczce, jak smaki się "przegryzą" ... mmm niebo w gębie :)