Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pychotka :) jabłka urozmaicone smakiem gruszki i wanilii o lekko galaretkowatej konsystencji
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 285
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11097
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3593
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1223
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4226
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 285
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11097
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3593
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1223
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4226
Składniki
Duszenie owoców: Jabłka i gruszki myję, obieram, kroję dookoła ogryzka małe kawałki wprost do garnka. Dodaję ksylitol i włączam grzanie, średni ogień. Laskę wanilii przecinam, zeskrobuję ziarenka i dodaje do owoców. Laskę również - tylko po gotowaniu ją wyjmuję. Gotuję 30-40 minut, aż owoce się rozpadną.
Wekowanie: Przygotowuję słoiki. Myję. Sterylizuję i jednocześnie susze w piekarniku 120 stopni 30 minut. Kiedy słoiki są już gotowe, mieszam agar z odrobiną cukru i dodaję do konfitury., powoli, ciągle mieszając. Zagotowuję całość. Uwaga z agarem - kiedyś przedobrzyłam i konfitura była ścięta jak marmolada... a takiej nie lubimy, 1 płaska łyżka na tę ilość to lekko płynna, lekko żelowa konsystencja. Gorące słoiki napełniam gorącą zawartością. Pilnuję czystych i suchych gwintów, Mocno zakręcam i odstawiam do wystudzenia do góry dnem - na całą noc. Po kilku miesiącach w piwniczce, jak smaki się "przegryzą" ... mmm niebo w gębie :)