Do góry

Przetwory Przepis na:

jabłko z waniliową gruszką - konfitura bez cukru - w godzinę :)

jabłko z waniliową gruszką - konfitura bez cukru - w godzinę :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2417

Dodano:

Odsłon: 2300

pychotka :) jabłka urozmaicone smakiem gruszki i wanilii o lekko galaretkowatej konsystencji

Składniki

  • jabłka - 2 kg (soczyste, słodkei jak lobo, delikates)
  • gruszki - 1 kg
  • ksylitol - 3 łyżki (płaskie)
  • wanilia w laskach - 1 szt
  • agar agar - 1 łyżka
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
jabłko z waniliową gruszką - konfitura bez cukru - w godzinę :)

Przygotowanie

  1. Duszenie owoców:
    Jabłka i gruszki myję, obieram, kroję dookoła ogryzka małe kawałki wprost do garnka. Dodaję ksylitol i włączam grzanie, średni ogień.
    Laskę wanilii przecinam, zeskrobuję ziarenka i dodaje do owoców. Laskę również - tylko po gotowaniu ją wyjmuję.

    Gotuję 30-40 minut, aż owoce się rozpadną.

  2. Wekowanie:
    Przygotowuję słoiki. Myję. Sterylizuję i jednocześnie susze w piekarniku 120 stopni 30 minut.
    Kiedy słoiki są już gotowe, mieszam agar z odrobiną cukru i dodaję do konfitury., powoli, ciągle mieszając. Zagotowuję całość.
    Uwaga z agarem - kiedyś przedobrzyłam i konfitura była ścięta jak marmolada... a takiej nie lubimy, 1 płaska łyżka na tę ilość to lekko płynna, lekko żelowa konsystencja.
    Gorące słoiki napełniam gorącą zawartością. Pilnuję czystych i suchych gwintów, Mocno zakręcam i odstawiam do wystudzenia do góry dnem - na całą noc.

    Po kilku miesiącach w piwniczce, jak smaki się "przegryzą" ... mmm niebo w gębie :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń