Do góry

Przetwory Przepis na:

Jedwabisty mus jabłkowy

Jedwabisty mus jabłkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 232

Dodano:

Odsłon: 225

Mus idealny do smarowania naleśników i gofrów, a także jako dodatek do owsianek

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 6-8 goździków
  • 4 daktyle
  • 3/4 szklanki wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jedwabisty mus jabłkowy

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w talarki.
    Umieścić w garnku z grubszym dnem razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami i gotować na bardzo małym ogniu przez ok. godzinę, od czasu do czasu mieszając.
    Po ostudzeniu wyciągnąć goździki, a pozostałe składniki zblendować na gładką masę.
    Używając bardzo słodkich jabłek można pominąć daktyle

  2. Mus można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku, zapasteryzować lub zamrozić

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń