Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Kalarepa kiszona w soku własnym
  • Przetwory
  • Przepis na

Kalarepa kiszona w soku własnym

09.03.2023 Odsłon: 559
5.0 (3 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Poprzednio opisałam słupki kalarepy kiszone w słonej zalewie, zupełnie tak samo, jak ogórki. A dziś - kalarepa kiszona jak kapusta! Czyli kalarepa starta na tarce, czasem bez dodatków, a czasem wymieszana z innymi warzywami. Całość zasolona i pozostawiona na kilka godzin. Gdy warzywa puszczą sok - ubija się je w słoikach i kisi. Jakie to proste i jakie smaczne!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

kucharka-amatorka
kucharka-amatorka
Desery

Ciasto marchewkowo-rabarbarowe

Desery Ciasto marchewkowo-rabarbarowe

Ciasto jest mięciutkie, lekko kwaskowate i nie za słodkie. Takie w sam raz. P...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 2432

do 30 min 30 min
5
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Sernik z truskawkami

Ciasta Sernik z truskawkami

Ciasto ulubione przez wiele osób , z dodatkiem truskawek smakuje wyśmienicie.

  • Boże Narodzenie
  • Komunia
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 238

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1561

do 30 min 30 min
10
KORAL
KORAL
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasta Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasto rozpływające się z ustach.

  • Impreza
  • Grill
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 233

do 30 min 30 min
5
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Szarlotka na Dzień Dziecka

Ciasta Szarlotka na Dzień Dziecka

Dzieci lubią i dorośli także.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 823

do 30 min 30 min
9
bozena1960
bozena1960
Przekąski

Deser ( ciasteczka )z ciasta francuskiego z serem i truskawkami

Przekąski Deser ( ciasteczka )z ciasta francuskiego z serem i truskawkami

Pyszny deser z ciasta francuskiego z serem i truskawkami. Prosta w przygotowa...

  • Impreza
  • Francuska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Jogurt
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 806

do 15 min 15 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

kucharka-amatorka
kucharka-amatorka
Desery

Ciasto marchewkowo-rabarbarowe

Desery Ciasto marchewkowo-rabarbarowe

Ciasto jest mięciutkie, lekko kwaskowate i nie za słodkie. Takie w sam raz. P...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 2432

do 30 min 30 min
5
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Sernik z truskawkami

Ciasta Sernik z truskawkami

Ciasto ulubione przez wiele osób , z dodatkiem truskawek smakuje wyśmienicie.

  • Boże Narodzenie
  • Komunia
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 238

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1561

do 30 min 30 min
10
KORAL
KORAL
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasta Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasto rozpływające się z ustach.

  • Impreza
  • Grill
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 233

do 30 min 30 min
5
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Szarlotka na Dzień Dziecka

Ciasta Szarlotka na Dzień Dziecka

Dzieci lubią i dorośli także.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 823

do 30 min 30 min
9
bozena1960
bozena1960
Przekąski

Deser ( ciasteczka )z ciasta francuskiego z serem i truskawkami

Przekąski Deser ( ciasteczka )z ciasta francuskiego z serem i truskawkami

Pyszny deser z ciasta francuskiego z serem i truskawkami. Prosta w przygotowa...

  • Impreza
  • Francuska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Jogurt
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 806

do 15 min 15 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Kalarepa kiszona w soku własnym
Autor:
hajduczek-naturalnie
do 30 min
> 6 osób

Składniki

  • kalarepa
  • opcjonalnie - marchew
  • opcjonalnie - burak
  • sól kamienna niejodowana i bez antyzbrylaczy
Sposób przygotowania:
1

Po nastawieniu kiszonych słupków kalarepy resztę postanowiłam zakisić bez zalewy, jedynie z dodatkiem soli, czyli tak samo, jak kisi się kapustę.

2

W tym celu obraną kalarepę starłam na dużych oczkach tarki (korzystałam z przystawki do maszynki do mielenia), a następnie przygotowałam aż trzy warianty kiszonki.

3

Wariant pierwszy, czyli kalarepa kiszona bez dodatków. 1 kilogram startej kalarepy wymieszaj z 20 g soli.

4

Posoloną kalarepę włóż do większej miski i wymieszaj dokładnie, zgniatając dłonią, a następnie przykryj ściereczką na 2-3 godziny. Czyli na czas, w którym kalarepka powinna puścić sok. Zmorzoną kalarepę włóż do litrowego słoja i ubij tak samo, jak kapustę podczas kiszenia.

5

Słoik zamknij, odcinając dostęp tlenu. Postaw na tacy, aby zabezpieczyć stół przed wyciekiem podczas burzliwej fermentacji. Niech się kalarepa spokojnie kisi przez tydzień lub nieco dłużej. A następnie postaw słoik w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce lub w zimnej spiżarni.

6

Po starciu na tarce i zakiszeniu całego kilograma jak wyżej – zostało mi jeszcze jakieś 1700 g kalarepy do zagospodarowania. Postanowiłam dodać do niej 300 g marchwi, bo marchew bardzo dobrze komponuje się z kalarepą. No i tym sposobem uzyskałam 2 kg warzyw do kiszenia, a taka okrągła liczba bardzo ułatwia wszelkie obliczenia. Do 2 kg kalarepy z marchwią dodałam 40 g (2%) soli kamiennej z Kłodawy i wymieszałam dokładnie. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na blacie na 2 godziny. W tym czasie warzywa puściły nieco soku. Wypełniłam nimi słoik 0,9 litra, ubijając muddlerem kolejne warstwy tak długo, aż kiszonka pokryła się płynem.

7

Zakręciłam słoik i postawiłam na tacy. Kisiła się podobnie, jak kalarepka bez dodatków - przez tydzień na blacie, a potem przeniosłam słoik do chłodu.

8

Miałam już nastawioną podstawową kiszonkę z kalarepy oraz kalarepkę kiszoną z marchewką. I na tym etapie postanowiłam dodać coś jeszcze – a mianowicie buraka. W tym celu do pozostałej zmorzonej kalarepy z marchwią dorzuciłam jednego (160 g) tartego buraka.

9

Tutaj już nie uzupełniałam soli, ponieważ uznałam, że kalarepa kiszona z marchwią i burakiem będzie wystarczająco słona. Warzywa wymieszałam dokładnie.

10

Włożyłam do słoików, ubiłam muddlerem, zakręciłam słoje i postawiłam na tacy. Na tej samej tacy, na której stawiałam wszystkie wcześniejsze słoiki. Bo taca jest potrzebna na wypadek wycieku podczas burzliwej fermentacji, która zawsze może się zdarzyć.

11

Cieszę się, że moja największa kalarepa została wreszcie zagospodarowana. Kiszonki są zawsze najlepszym rozwiązaniem w przypadku aż tak dużego warzywa. Mam jeszcze kilka mniejszych zimowych kalarep i postaram się stopniowo pokazywać moje sposoby na ich wykorzystanie. Bo ja używam ich bardzo często, tylko nie zawsze mam czas na pisanie o tym.

12

Wszystkie słoiki zakręciłam i postawiłam na tacy. Z niektórych wyciekło trochę zalewy, ale to nic, bo właśnie po to używam tacy. Dzięki niej solanka nie zalewa mi mieszkania Podczas kiszenia nie otwieram słoików, a nawet ich nie uchylam, jak niektórzy zalecają, niby w celu upuszczenia nadmiaru gazów. Ale nie ma takiej potrzeby, bo zakrętki nie są aż tak szczelne, żeby słoiki miały szansę wybuchnąć. Nic nie wybuchnie, bez obaw.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki