Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kanie w zalewie pomidorowej przygotowałam jako modyfikację innego przepisu opublikowanego na blogu. A po co? A po to, żeby nie było nudno i żeby spróbować czegoś nowego. Tuż przed planowanym od dawna wyjazdem na Festiwal Mydła i krótkie wakacje nasza Dobra Przyjaciółka przywiozła pokaźną ilość czubajek. W naszej okolicy był akurat wysyp tych grzybów. Sama nie zebrałabym takiej ilości, mając na względzie wyjazd. No ale darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby, więc podziękowałam Przyjaciółce, przyjęłam dar z wdzięcznością i po prostu wzięłam się do roboty.
Kapelusze czubajek podziel na trójkąty, panieruj lub maczaj w gęstym cieście naleśnikowym i usmaż na rozgrzanym oleju.
Usmażone kawałki wkładaj od razu do słoików, najlepiej sprawdzają się takie o pojemności około 700 ml. Pomiędzy usmażone grzyby powkładaj przyprawy – goździki, ziele angielskie, liście laurowe i gorczycę.
W osobnym rondlu przygotuj zalewę octowo-pomidorową. Zagotuj podane składniki i na koniec spróbuj zalewę, czy jest wystarczająco słodka i słona.
Są dwa sposoby konserwacji tych grzybów. Jeśli gorące, świeżo usmażone kapelusze zalejesz wrzącą zalewą i od razu zakręcisz – nie trzeba ich pasteryzować. Wystarczy kilka razy stawiać słoik dnem do góry i na odwrót, by zalewa pokryła i nasączyła wszystkie kanie. Ja jednak smażyłam ogromną ilość grzybów późną nocą, więc tylko układałam je w słoikach wraz z przyprawami. Zalewę przygotowałam dopiero za dnia, gdy zawartość słoików już wystygła. Musiałam więc użyć sposobu numer dwa.
Drugi sposób też ma zalety, gdyż pozwala na wlanie do słoików większej ilości pysznej zalewy pomidorowej. Wystudzone kawałki grzybów zalej gorącą zalewą, poczekaj kilka minut i jeszcze dolej do pełna. I po chwili jeszcze raz możesz uzupełnić płyn. Następnie zakręć słoiki i pasteryzuj przez 20 minut (od momentu zagotowania) w kąpieli wodnej (większe słoiki – nieco dłużej, około 30 minut).
Zamknięte słoiki wynieś do spiżarni lub piwnicy. Ale – zapasteryzowane – nawet w kuchennej szafce będą dobrze się przechowywać. Kanie w zalewie pomidorowej podawaj jako luksusowy dodatek do obiadu, kolacji czy podczas dowolnej imprezy. Smacznego!
Przepis dnia
Podobnie robione,jak kotlet mielony,ale jednak inaczej,smak zupelnie inny.
Odsłon: 20161
Macie już pomysł na niedzielny obiad? Przedstawiam szybki przepis na rybę ze...
Odsłon: 6242
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto siostry Anastazji, oczywiście do przepisu...
Odsłon: 31603
Soczysta pieczeń z karkówki, bardzo aromatyczna i smaczna.
Odsłon: 9562
Przepis dnia
Sałatka ziemniaczana jest obowiązkowa na każdym polskim grillu.
Odsłon: 294
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto siostry Anastazji, oczywiście do przepisu...
Odsłon: 31603
Soczysta pieczeń z karkówki, bardzo aromatyczna i smaczna.
Odsłon: 9562
Przepis dnia
Sałatka ziemniaczana jest obowiązkowa na każdym polskim grillu.
Odsłon: 294
Składniki
Kapelusze czubajek podziel na trójkąty, panieruj lub maczaj w gęstym cieście naleśnikowym i usmaż na rozgrzanym oleju.
Usmażone kawałki wkładaj od razu do słoików, najlepiej sprawdzają się takie o pojemności około 700 ml. Pomiędzy usmażone grzyby powkładaj przyprawy – goździki, ziele angielskie, liście laurowe i gorczycę.
W osobnym rondlu przygotuj zalewę octowo-pomidorową. Zagotuj podane składniki i na koniec spróbuj zalewę, czy jest wystarczająco słodka i słona.
Są dwa sposoby konserwacji tych grzybów. Jeśli gorące, świeżo usmażone kapelusze zalejesz wrzącą zalewą i od razu zakręcisz – nie trzeba ich pasteryzować. Wystarczy kilka razy stawiać słoik dnem do góry i na odwrót, by zalewa pokryła i nasączyła wszystkie kanie. Ja jednak smażyłam ogromną ilość grzybów późną nocą, więc tylko układałam je w słoikach wraz z przyprawami. Zalewę przygotowałam dopiero za dnia, gdy zawartość słoików już wystygła. Musiałam więc użyć sposobu numer dwa.
Drugi sposób też ma zalety, gdyż pozwala na wlanie do słoików większej ilości pysznej zalewy pomidorowej. Wystudzone kawałki grzybów zalej gorącą zalewą, poczekaj kilka minut i jeszcze dolej do pełna. I po chwili jeszcze raz możesz uzupełnić płyn. Następnie zakręć słoiki i pasteryzuj przez 20 minut (od momentu zagotowania) w kąpieli wodnej (większe słoiki – nieco dłużej, około 30 minut).
Zamknięte słoiki wynieś do spiżarni lub piwnicy. Ale – zapasteryzowane – nawet w kuchennej szafce będą dobrze się przechowywać. Kanie w zalewie pomidorowej podawaj jako luksusowy dodatek do obiadu, kolacji czy podczas dowolnej imprezy. Smacznego!
Przepisy Przetwory
Przetwory
Ogórki małosolne przepis babci
Przetwory
Ogórki po koreańsku
Przetwory
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Przetwory
Rabarbarowy curd
Ogórki małosolne przepis babci
Ogórki małosolne z przepisu babci to klasyczna receptura na wyjątkowe i bogat...
Odsłon: 1073
Ogórki po koreańsku
Nie masz pomysłu na świeże ogórki, a chcesz urozmaicić nimi swoje danie główn...
Odsłon: 257