Do góry

Przetwory Przepis na:

Kanie w zalewie pomidorowej

Kanie w zalewie pomidorowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 453 Ocena: 6034

Dodano:

Odsłon: 178

Kanie w zalewie pomidorowej przygotowałam jako modyfikację innego przepisu opublikowanego na blogu. A po co? A po to, żeby nie było nudno i żeby spróbować czegoś nowego. Tuż przed planowanym od dawna wyjazdem na Festiwal Mydła i krótkie wakacje nasza Dobra Przyjaciółka przywiozła pokaźną ilość czubajek. W naszej okolicy był akurat wysyp tych grzybów. Sama nie zebrałabym takiej ilości, mając na względzie wyjazd. No ale darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby, więc podziękowałam Przyjaciółce, przyjęłam dar z wdzięcznością i po prostu wzięłam się do roboty.

Składniki

  • kapelusze czubajek/kań/sów – dowolna ilość
  • mąka, roztrzepane jajka (plus spora ilość przypraw), bułka tarta do panierowania
  • albo lepiej gęste ciasto naleśnikowe (jajka, mleko, woda, przyprawy), bardzo mocno dosmaczone przyprawą grillową, pieprzem i so
  • tłuszcz do smażenia
  • 2 szklanki octu winnego lub jabłkowego 6% (albo ewentualnie 1,5 szklanki octu spirytusowego 10% – dla tych, którzy lubią bardzie
  • 6 szklanek wrzącej wody
  • 1/2 – 1 szklanki cukru (najpierw mniej, na koniec można spróbować i dosłodzić do smaku)
  • trochę świeżo mielonego pieprzu, najlepiej kolorowego (pół łyżeczki)
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 4-5 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego 30%
  • goździki, ziele angielskie, gorczyca (po 1 goździku, 2-3 ziela angielskie i pół łyżeczki gorczycy na każdy słoik 700 ml)
  • liście laurowe (po jednym do każdego słoika)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kanie w zalewie pomidorowej

Przygotowanie

  1. Kapelusze czubajek podziel na trójkąty, panieruj lub maczaj w gęstym cieście naleśnikowym i usmaż na rozgrzanym oleju.

  2. Usmażone kawałki wkładaj od razu do słoików, najlepiej sprawdzają się takie o pojemności około 700 ml. Pomiędzy usmażone grzyby powkładaj przyprawy – goździki, ziele angielskie, liście laurowe i gorczycę.

  3. W osobnym rondlu przygotuj zalewę octowo-pomidorową. Zagotuj podane składniki i na koniec spróbuj zalewę, czy jest wystarczająco słodka i słona.

  4. Są dwa sposoby konserwacji tych grzybów. Jeśli gorące, świeżo usmażone kapelusze zalejesz wrzącą zalewą i od razu zakręcisz – nie trzeba ich pasteryzować. Wystarczy kilka razy stawiać słoik dnem do góry i na odwrót, by zalewa pokryła i nasączyła wszystkie kanie. Ja jednak smażyłam ogromną ilość grzybów późną nocą, więc tylko układałam je w słoikach wraz z przyprawami. Zalewę przygotowałam dopiero za dnia, gdy zawartość słoików już wystygła. Musiałam więc użyć sposobu numer dwa.

  5. Drugi sposób też ma zalety, gdyż pozwala na wlanie do słoików większej ilości pysznej zalewy pomidorowej. Wystudzone kawałki grzybów zalej gorącą zalewą, poczekaj kilka minut i jeszcze dolej do pełna. I po chwili jeszcze raz możesz uzupełnić płyn. Następnie zakręć słoiki i pasteryzuj przez 20 minut (od momentu zagotowania) w kąpieli wodnej (większe słoiki – nieco dłużej, około 30 minut).

  6. Zamknięte słoiki wynieś do spiżarni lub piwnicy. Ale – zapasteryzowane – nawet w kuchennej szafce będą dobrze się przechowywać. Kanie w zalewie pomidorowej podawaj jako luksusowy dodatek do obiadu, kolacji czy podczas dowolnej imprezy. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń