Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj kapusta kiszona na zimę. Beczka 30 kg. więc tyle samo kapusty na zimę jak znalazł. Zawsze kisiłam w słoikach tym razem beczkę kupiłam, jest łatwiej i prościej. Polecam
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11020
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4893
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1028
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9523
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1416
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11020
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4893
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1028
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9523
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1416
Składniki
Kapustę szatkowaną wsypuję porcjami do dobrze wymytej ,wyparzonej wrzątkiem wanny, następnie wsypuję porcjami sól kamienną (na 10 kg. kapusty 250 g. soli kamiennej ), wszystko mieszam tak by sól się połączyła z kapustą, i następna porcja kapusty , znowu posolić i wymieszać i tak całą kapustę łącznie z solą. Całość zostawiam na godzinę, aż wytworzy się sok. Do beczki wkładam duży worek lub dwa, kapustę porcjami odciskam z soku i wkładam do beczki ugniatając bardzo mocno, Gdy całą kapustę włożę worek zakręcam, na worek wkładam duży talerz który obciążam dużym owiniętym w reklamówkę foliową kamieniem, ( kamień jeszcze przed włożeniem do reklamówki dokładnie szczotką myję ). Beczkę dokładnie dokładnie zakręcam i co jakiś czas zaglądam ujmując soku wytworzonego podczas kiszenia. My lubimy dość mokrą kapustę więc najlepiej według siebie odlewać wytworzony sok. Opcjonalnie - możemy kapustę wymieszać z startą na tarce marchewką lub dodać ziarenka kminku wybór jest wielki ale to tylko zależy od nas samych. Ja lubię tylko zasoloną bo marchewki czy inne dodatki można dodać już po ukiszeniu. Smacznego Kapustę można włożyć do beczki bezpośrednio bez worków foliowych - pamiętajcie że muszą to być worki spożywcze.
Kapusta zakiszona , czeka na ukiszenie. Po kilku dniach lubię sobie już podjadać. Smacznego