Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i zdrowa kapusta kiszona własnoręcznie robiona to bogate źródło witamin. Przepis jest prosty w wykonaniu.
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 116
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 390
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 293
Sałatkę z rukolą, gruszką i serem pleśniowym zrobisz błyskawicznie. Łączy w...
Odsłon: 67
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 116
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 390
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 293
Sałatkę z rukolą, gruszką i serem pleśniowym zrobisz błyskawicznie. Łączy w...
Odsłon: 67
Składniki
Z kapusty usunąć brzydkie liście wierzchnie, przekroić na mniejsze części i pokroić na cienkie paski na tarce lub w maszynce typu Zelmer.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kapustę i marchewkę zważyć, wymieszać w misce i dodać sól w proporcji 1 płaska łyżka na 1 kg.
Warzywa z solą dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na min. godzinę lub dłużej, żeby kapusta puściła sok.
Kapustę umieścić warstwami w dużym szklanym słoju lub naczyniu kamionkowym do kiszenia. Każdą warstwę dobrze ubić ręką lub drewnianą łyżką do ucierania.
Kapustę należy ułożyć do wysokości maksymalnie 4-5 cm od góry, aby w czasie fermentacji zmieściła się w naczyniu. Kapustę należy obciążyć talerzykiem lub specjalnym kamieniem, by na wierzchu był sok. Naczynie szklane musi być przykryte ścierką lub ręcznikiem. Każdego dnia należy ubijać kilka razy kapustę drewniana łyżką- pałką.
Kiszenie w ciepłym pomieszczeniu trwa 7-10 dni. Po tym czasie kapustę należny przenieść w chłodne miejsce lub włożyć do słoików i dać do lodówki.
Warunkiem powodzenia w robieniu kiszonej kapusty jest całkowite zalanie kapusty sokiem. Po to się kapustę ubija - by puściła jak najwięcej soku.