Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i zdrowa kapusta kiszona własnoręcznie robiona to bogate źródło witamin. Przepis jest prosty w wykonaniu.
Z kapusty usunąć brzydkie liście wierzchnie, przekroić na mniejsze części i pokroić na cienkie paski na tarce lub w maszynce typu Zelmer.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kapustę i marchewkę zważyć, wymieszać w misce i dodać sól w proporcji 1 płaska łyżka na 1 kg.
Warzywa z solą dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na min. godzinę lub dłużej, żeby kapusta puściła sok.
Kapustę umieścić warstwami w dużym szklanym słoju lub naczyniu kamionkowym do kiszenia. Każdą warstwę dobrze ubić ręką lub drewnianą łyżką do ucierania.
Kapustę należy ułożyć do wysokości maksymalnie 4-5 cm od góry, aby w czasie fermentacji zmieściła się w naczyniu. Kapustę należy obciążyć talerzykiem lub specjalnym kamieniem, by na wierzchu był sok. Naczynie szklane musi być przykryte ścierką lub ręcznikiem. Każdego dnia należy ubijać kilka razy kapustę drewniana łyżką- pałką.
Kiszenie w ciepłym pomieszczeniu trwa 7-10 dni. Po tym czasie kapustę należny przenieść w chłodne miejsce lub włożyć do słoików i dać do lodówki.
Warunkiem powodzenia w robieniu kiszonej kapusty jest całkowite zalanie kapusty sokiem. Po to się kapustę ubija - by puściła jak najwięcej soku.
Jest trochę roboty i bałaganu ale bardzo wygodnie zimą
Odsłon: 972
Gołąbki robione z kapusty włoskiej, której liści na koniec duszenia mają smak...
Odsłon: 12426
Kapusta kiszona z pieczarkami gości w moim domu w ciągu roku a w wigilię piec...
Odsłon: 10050
Dziennikarka Anna Popek przyznała kiedyś w wywiadzie, że sekretem jej urody j...
Odsłon: 1427
Przygotowanie pysznego ciasta wcale nie musi rujnować domowego budżetu. Coś s...
Odsłon: 4515
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 372
Dziś mam dla Was propozycję na szybki i smaczny obiad. Makaron w sosie zawsze...
Odsłon: 97
Dziennikarka Anna Popek przyznała kiedyś w wywiadzie, że sekretem jej urody j...
Odsłon: 1427
Przygotowanie pysznego ciasta wcale nie musi rujnować domowego budżetu. Coś s...
Odsłon: 4515
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 372
Dziś mam dla Was propozycję na szybki i smaczny obiad. Makaron w sosie zawsze...
Odsłon: 97
Składniki
Z kapusty usunąć brzydkie liście wierzchnie, przekroić na mniejsze części i pokroić na cienkie paski na tarce lub w maszynce typu Zelmer.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kapustę i marchewkę zważyć, wymieszać w misce i dodać sól w proporcji 1 płaska łyżka na 1 kg.
Warzywa z solą dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na min. godzinę lub dłużej, żeby kapusta puściła sok.
Kapustę umieścić warstwami w dużym szklanym słoju lub naczyniu kamionkowym do kiszenia. Każdą warstwę dobrze ubić ręką lub drewnianą łyżką do ucierania.
Kapustę należy ułożyć do wysokości maksymalnie 4-5 cm od góry, aby w czasie fermentacji zmieściła się w naczyniu. Kapustę należy obciążyć talerzykiem lub specjalnym kamieniem, by na wierzchu był sok. Naczynie szklane musi być przykryte ścierką lub ręcznikiem. Każdego dnia należy ubijać kilka razy kapustę drewniana łyżką- pałką.
Kiszenie w ciepłym pomieszczeniu trwa 7-10 dni. Po tym czasie kapustę należny przenieść w chłodne miejsce lub włożyć do słoików i dać do lodówki.
Warunkiem powodzenia w robieniu kiszonej kapusty jest całkowite zalanie kapusty sokiem. Po to się kapustę ubija - by puściła jak najwięcej soku.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Pomidory koktajlowe - przetwory na zimę
Przetwory
Ogórki w zalewie z ketchupem
Przetwory
Cukinia w słoikach
Przetwory
Ogórki na ostro z chilli i czosnkiem
Pomidory koktajlowe - przetwory na zimę
Czy warto przetwarzać pomidory koktajlowe? Przetwory na zimę najczęściej robi...
Odsłon: 91
Ogórki w zalewie z ketchupem
ulubione, słodkie ogórki mojej córki, robie je od wielu lat i ciągle smakują
Odsłon: 42