Do góry

Przetwory Przepis na:

kapusta kiszona w domu

kapusta kiszona w domu

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 12

Dodano:

Odsłon: 606

Smaczna i zdrowa kapusta kiszona własnoręcznie robiona to bogate źródło witamin. Przepis jest prosty w wykonaniu.

Składniki

  • główka kapusty białej
  • sól kamienna, morska lub himalajska
  • 1-2 marchewki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z kapusty usunąć brzydkie liście wierzchnie, przekroić na mniejsze części i pokroić na cienkie paski na tarce lub w maszynce typu Zelmer.

  2. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  3. Kapustę i marchewkę zważyć, wymieszać w misce i dodać sól w proporcji 1 płaska łyżka na 1 kg.

  4. Warzywa z solą dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na min. godzinę lub dłużej, żeby kapusta puściła sok.

  5. Kapustę umieścić warstwami w dużym szklanym słoju lub naczyniu kamionkowym do kiszenia. Każdą warstwę dobrze ubić ręką lub drewnianą łyżką do ucierania.

  6. Kapustę należy ułożyć do wysokości maksymalnie 4-5 cm od góry, aby w czasie fermentacji zmieściła się w naczyniu. Kapustę należy obciążyć talerzykiem lub specjalnym kamieniem, by na wierzchu był sok. Naczynie szklane musi być przykryte ścierką lub ręcznikiem. Każdego dnia należy ubijać kilka razy kapustę drewniana łyżką- pałką.

  7. Kiszenie w ciepłym pomieszczeniu trwa 7-10 dni. Po tym czasie kapustę należny przenieść w chłodne miejsce lub włożyć do słoików i dać do lodówki.

  8. Warunkiem powodzenia w robieniu kiszonej kapusty jest całkowite zalanie kapusty sokiem. Po to się kapustę ubija - by puściła jak najwięcej soku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń