Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj nie mogłam spać przez mój kręgosłup, a że mąż przywiózł od brata wielką kapustę pięciokilogramową więc półtora kilo liści odjęłam na gołąbki a z reszty zrobiłam kapustę kiszoną która będzie na zimę. Kiedyś to w beczce kisiło się kapustę i jeszcze nogami ugniatano teraz są coraz to prostsze i szybsze sposoby na ukiszenie kapusty. Jednym z szybszych sposobów jest mój przepis którym z wielką przyjemnością się z wami podzielę.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8693
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4679
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 757
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8693
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4679
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 757
Składniki
Przygotować kapustę z główki jeśli małe, obrać marchew. Do dużej miski dodać kapustę w liściach lub pokroić w mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce jarzynowej lub poszatkować razem z marchwią. Następnie wsypać sól i za pomocą rąk ugniatać do czasu uzyskania soku.
Gdy już mamy uzyskany sok z ugniatanej kapusty z marchwią. Wtedy do słoików ( jakie kto woli ) nakładać kapustę i zalać na równo z kapustą sokiem, szczelnie zakręcić i pozostawić na tydzień w ciepłym miejscu. Codziennie odkręcać pokrywkę i za pomocą łyżki drewnianej przebijać do dna aby wypuścić gaz. Jak już kapusta będzie ukiszona przenieść słoiki do piwnicy lub w chłodne miejsce.
Taka swojska ukiszona kapusta zwłaszcza z dużą ilością marchwi świetnie nada się na surówki do drugich dań. Z podanych składników wyszło mi dwa i pół litrowych słoików. Jeśli ktoś lubi kminek też można dodać do kiszenia kapusty ( ja nie znoszę kminku ).