Do góry

Przetwory Przepis na:

Kapusta kiszona z marchwią i żurawiną.

Kapusta kiszona z marchwią i żurawiną.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1426 Ocena: 18417

Dodano:

Odsłon: 1389

Kiszę często kapustę w małych ilościach do bieżącego zużycia, takie ilości do 3 kilogramów. Przeważnie używam kapusty kamiennej głowy, jest ona jedną z najlepszych kapust do kiszenia. Do kapusty dodałam zmrożoną, zeszłoroczną żurawinę błotną która dodaje do kapusty nie tylko witamin ale i specyficznego smaku, nie stosujemy innej żurawiny (suszonej itd...), tylko mrożone owoce żurawiny.

Składniki

  • kapusta 1 główka (kamienna głowa 2,5 kg)
  • marchew 2 szt. (40 dag)
  • żurawina mrożona pół szklanki
  • sól kamienna 3 płaskie łyżki
  • kminek 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na wiórka, solimy, dodajemy żurawinę, kminek, dobrze mieszamy i ugniatamy. Odstawiamy na 1-2 godziny i po tym czasie znowu dobrze mieszamy i ugniatamy i wkładamy do wyparzonego gliniaka (garnek kamienny), układamy ścisło, trzeba także dobrze ugnieść. Przykrywamy talerzykiem i przyciskamy słoikiem litrowym z wodą. w drugim lub trzecim dniu następuje wzmożona fermentacja, musimy 2 - 3 razy dziennie robić dziury wyparzonym kawałkiem kija od szczotki w celu pozbycia się gazów powstałych podczas fermentowania kapusty. Codziennie ugniatamy i po 5- 7 dniach jest dobra do jedzenia. Po wzmożonej fermentacji garnek kamienny z kapustą wstawiam do lodówki minimum na 7 dni.

  2. Kapusta ukiszona z żurawiną jest bardzo smaczna :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń