Do góry

Przetwory Przepis na:

Kapusta kiszona z marchwią i żurawiną błotną.

Kapusta kiszona z marchwią i żurawiną błotną.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1428 Ocena: 18422

Dodano:

Odsłon: 618

Kiszę często kapustę w małych ilościach do bieżącego zużycia, takie ilości do 3 kilogramów. Przeważnie używam kapusty kamiennej głowy, jest ona jedną z najlepszych kapust do kiszenia. Do kapusty dodałam zmrożoną żurawinę błotną, która dodaje do kapusty nie tylko witamin ale i specyficznego smaku, nie stosujemy innej żurawiny (suszonej itd...), tylko mrożone owoce żurawiny.

Składniki

  • kapusta 1 główka (kamienna głowa 3 kg)
  • marchew 3 szt. (50 dag)
  • żurawina mrożona pół szklanki
  • sól 2 łyżki (niejodowaną)
  • kminek 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na wiórka, solimy, dodajemy żurawinę, kminek, dobrze mieszamy i ugniatamy. Odstawiamy na 1-2 godziny i po tym czasie znowu dobrze mieszamy i ugniatamy i wkładamy do wyparzonego gliniaka (garnek kamienny), układamy ścisło, trzeba także dobrze ugnieść. Przykrywamy talerzykiem i przyciskamy słoikiem litrowym z wodą. w drugim lub trzecim dniu następuje wzmożona fermentacja, musimy 2 - 3 razy dziennie robić dziury wyparzonym kawałkiem kija od szczotki w celu pozbycia się gazów powstałych podczas fermentowania kapusty.

  2. Codziennie ugniatamy i po 5- 7 dniach jest dobra do jedzenia. Po wzmożonej fermentacji garnek kamienny z kapustą wstawiam do lodówki minimum na 7 dni. Kapusta ukiszona z żurawiną jest bardzo smaczna i zdrowa.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 01 października 2018 Ja też kiszę swoją, nie ma jak domowej roboty ;-D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 30 września 2018 Kiedyś kisiłam, miałam dębową beczkę 120 l. Taka swojska, najzdrowsza.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń