Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia powstała w mojej kuchni nowość absolutna, czyli kapusta kiszona z marchwiowymi wstążkami. Była to jedna w kilku świątecznych kiszonek, a wszystkie one okazały się nie tylko piękne, ale i pyszne. Kapusta kiszona z marchwiowymi wstążkami jest nieco podobna do kiszonej kapusty z marchwią, ale w słoiku wygląda zupełnie inaczej. I uzyskujemy niejako dwa różne produkty, czyli kiszoną kapustę o jasnym kolorze oraz delikatną kiszoną marchewkę pokrojoną w długie wstążki. Kiszonkę wydobywa się ze słoja warstwami, więc do tych ukiszonych wstążek marchewkowych trzeba się „dokopać”.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 15
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18423
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 15
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18423
Składniki
Główkę kapusty opłucz i oczyść z zewnętrznych, uszkodzonych liści, a następnie poszatkuj jak zwykle.
Marchewki obierz, a następnie pokrój w kształt wstążek przy pomocy obieraczki.
Zważ poszatkowaną kapustę, a następnie na każdy kilogram przygotuj 20 g soli. Po pokrojeniu okazało się, że mam 2,2 kg kapusty (2200 g), odważyłam więc 44 g soli kłodawskiej. Wymieszaj kapustę z solą, starając się zgniatać warzywo podczas mieszania.
Najlepiej jest zrobić to po prostu dłonią.
Posoloną kapustę zostaw na godzinę w misce, aby mogła puścić sok i wstępnie zmięknąć. Ten proces nazywamy morzeniem. Zmorzoną kapustę łatwiej jest dobrze ubić w naczyniu do kiszenia. Oczywiście miskę z kapustą należy przykryć ściereczką, żeby była bezpieczna.
Weź odpowiednio duży słoik, pamiętając, że na każdy kilogram kiszonych bez wody warzyw najczęściej trzeba użyć słoja o pojemności 1 litra. Mój słoik ma 3 litry pojemności, bo miałam w sumie około 3 kg warzyw (kapusta plus wstążki marchewki). Warzywa układaj warstwami, a więc najpierw zmorzona kapusta, a na niej część marchewkowych wstążek.
Powiedzmy, że połowa, bo ja chciałam uzyskać grube i mocno od siebie oddzielone warstwy warzyw. Ale Ty możesz zrobić inaczej, układając cieńsze warstwy. Tu nie ma sztywnych reguł, albowiem kapusta kiszona z marchwiowymi wstążkami to jest tylko koncept. Pomysł na kiszoną kapustę z kiszoną marchewką, który w słoju wygląda niezwykle dekoracyjnie, a później smakuje świetnie.
Na marchewce znów połóż warstwę zasolonej kapusty i ubij kiszonkę tłuczkiem. Ubijaj tylko kapustę, żeby wstążki z marchewki miały szansę ugiąć się i nie połamać.
Na ubitej kapuście znów połóż wstążki marchewki, a na niej kapustę. U mnie to już koniec, ale jeśli wolisz cieńsze warstwy, to układaj je na przemian aż do wyczerpania składników. Na wierzchu musi być kapusta. I tę kapustę trzeba na koniec porządnie ubić, aby cała kiszonka pokryła się sokiem. Gdyby soku było za mało, dolej odrobinę chłodnej wody.
Zakręć słoik, postaw go na tacy lub talerzu i pozostaw w temperaturze pokojowej na około tydzień. Po upływie tego czasu kapusta kiszona z marchwiowymi wstążkami powinna być gotowa. Spróbuj, czy dobra, a jeśli tak – koniecznie przenieś słoik w chłodne miejsce, czyli do zimnej spiżarni albo do lodówki. A jeśli wolisz kwaśniejszą kapustę, zostaw ją na kilka dodatkowych dni do dokiszenia.
Należy ją przechowywać w chłodzie, podobnie jak każdą kiszonkę. I można podawać dowolnie, czyli tak, jak Ci wyobraźnia podpowie. Ja wyjmuję najpierw warstwę kapusty i zjadamy ją w dowolny sposób, czyli na surowo lub gotowaną.
Robię z niej na przykład naszą ulubioną surówkę z kiszonej kapusty (przepis znajdziesz na Smakerze i na blogu). Albo gotuję zupę, czyli kapuśniak. Czasem też robię rodzaj jarzynki z kiszonej kapusty, którą podaję do drugiego dania, a w szczególności do kotletów, szaszłyków i klusek szarych lub kopytek.
Gdy już „dokopię” się do kiszonej marchewki, wówczas wydobywam ze słoja ukiszone wstążki i zazwyczaj podaję w formie surówki do obiadu lub kolacji. Może to być nawet obiad na słodko, bo delikatna kiszona marchew dobrze komponuje się z daniami słodkimi i wytrawnymi. Do kolacji też świetnie pasuje, gdy np. pięknie udrapuje się długą wstążkę na kanapce.
Smacznego!