Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiesz, że ogórki to nie jedyne warzywo, które smakuje wyśmienicie, gdy jest tylko lekko ukiszone? Jeśli lubisz małosolne ogórki, zasmakuje Ci także kapusta małosolna – chrupiąca, aromatyczna, lekko kwaśna, przyjemnie słona, idealna jako dodatek do dań obiadowych.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24986
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6096
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 373
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24986
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6096
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 373
Składniki
Umyj kapustę i – jeśli to konieczne – usuń z niej wierzchnie, zniszczone liście. Podziel główkę na ćwiartki i każdą pokrój. Nie musisz szatkować ich tak drobno, jak w przypadku starszej kapusty do kiszenia. Możesz nawet pozostawić część liści w całości.
Obierz i pokrój na mniejsze kawałki ząbki czosnku. Porozdzielaj też na kawałki gałązki kopru. Jeśli chcesz dodać do kapusty małosolnej marchewkę, obierz ją i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Ułóż warzywa w dużej misce warstwami, każdą oprószając solą. Przykryj zawartość miski talerzem (na tyle małym, by zmieścił się w środku naczynia i dociskał kapustę) – możesz go dociążyć np. kamieniem. Odstaw na kilka godzin (w temperaturze pokojowej).
Wyparz duży słoik (około 1 l – w zależności od wielkości kapusty). Przełóż do niego zawartość miski, dość mocno ją ubijając. Dociąż, by nie wypływała powyżej poziomu solanki. Zalej sokiem, który puściła kapusta. Jeśli to konieczne, dolej trochę wody.
Zakręć słoik, ale niezbyt szczelnie, by mogły uchodzić gazy powstające w procesie fermentacji. Odstaw słoik w ciepłe, zacienione miejsce na 2-3 dni (w zależności od tego, w jakim stopniu ma być ukwaszona kapusta). Kiedy kapusta małosolna osiągnie pożądany przez ciebie smak, zakręć szczelniej słoik i wstaw go do lodówki.