Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keczup...sos na zimno, który podbił kubki smakowe na całym świecie :) Jedni wolą o smaku łagodnym inni preferują na pikantnie. W sklepach półki aż uginają się od jego różnorodności. Ja wolę ten domowy, dostosowany do kubków smakowych domowników. Warto poświecić trochę czasu na jego przyrządzenie, bo nie równa się z tymi gotowymi :)
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11819
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 103
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8435
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155280
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1147
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11819
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 103
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8435
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155280
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1147
Składniki
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usunąć zdrewniałe gniazda nasienne. Jabłka oraz cebulę obrać. Wszystkie składniki pokroić w kostkę i dusić na małym ogniu do miękkości. Przetrzeć przez sito lub zmiksować za pomocą blendera, dodać musztardę, przyprawy i ocet. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, często mieszając, do uzyskania właściwej gęstości.
Uwaga, sos podczas gotowania pryska dosyć wysoko, więc najlepiej przełożyć go do szerokiego i wysokiego garnka. Szybciej wtedy odparuje nadmiar wody i skróci się czas gotowania.
Gotowy przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków i pasteryzować w piekarniku nagrzanym do 100°C przez 20 minut lub gotować w garnku wypełnionym wodą w temperaturze 90°C. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików. Po pasteryzacji dokręcić dobrze nakrętki, odwrócić słoiki do góry dnem i odstawić do całkowitego wystygnięcia.