Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keczup...sos na zimno, który podbił kubki smakowe na całym świecie :) Jedni wolą o smaku łagodnym inni preferują na pikantnie. W sklepach półki aż uginają się od jego różnorodności. Ja wolę ten domowy, dostosowany do kubków smakowych domowników. Warto poświecić trochę czasu na jego przyrządzenie, bo nie równa się z tymi gotowymi :)
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1250
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 593
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1350
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1250
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 593
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1350
Składniki
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usunąć zdrewniałe gniazda nasienne. Jabłka oraz cebulę obrać. Wszystkie składniki pokroić w kostkę i dusić na małym ogniu do miękkości. Przetrzeć przez sito lub zmiksować za pomocą blendera, dodać musztardę, przyprawy i ocet. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, często mieszając, do uzyskania właściwej gęstości.
Uwaga, sos podczas gotowania pryska dosyć wysoko, więc najlepiej przełożyć go do szerokiego i wysokiego garnka. Szybciej wtedy odparuje nadmiar wody i skróci się czas gotowania.
Gotowy przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków i pasteryzować w piekarniku nagrzanym do 100°C przez 20 minut lub gotować w garnku wypełnionym wodą w temperaturze 90°C. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików. Po pasteryzacji dokręcić dobrze nakrętki, odwrócić słoiki do góry dnem i odstawić do całkowitego wystygnięcia.