Do góry

Przetwory Przepis na:

Keczup

Keczup

Autor:

Przepisów i artykułów: 181 Ocena: 1908

Dodano:

Odsłon: 829

Keczup...sos na zimno, który podbił kubki smakowe na całym świecie :) Jedni wolą o smaku łagodnym inni preferują na pikantnie. W sklepach półki aż uginają się od jego różnorodności. Ja wolę ten domowy, dostosowany do kubków smakowych domowników. Warto poświecić trochę czasu na jego przyrządzenie, bo nie równa się z tymi gotowymi :)

Składniki

  • Pomidory 1 kg
  • jabłka kwaśne 1/2 kg
  • Cebula dwie małe
  • Cukier 3 łyzeczki
  • Musztarda łagodna 3 łyżeczki
  • Papryka słodka w proszku 2 łyzeczki
  • Papryka ostra w proszku 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony szczypta
  • Ocet 10% 1 łyżeczka
  • Sól do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Keczup

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usunąć zdrewniałe gniazda nasienne. Jabłka oraz cebulę obrać. Wszystkie składniki pokroić w kostkę i dusić na małym ogniu do miękkości. Przetrzeć przez sito lub zmiksować za pomocą blendera, dodać musztardę, przyprawy i ocet.
    Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, często mieszając, do uzyskania właściwej gęstości.

  2. Uwaga, sos podczas gotowania pryska dosyć wysoko, więc najlepiej przełożyć go do szerokiego i wysokiego garnka. Szybciej wtedy odparuje nadmiar wody i skróci się czas gotowania.

  3. Gotowy przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków i pasteryzować w piekarniku nagrzanym do 100°C przez 20 minut lub gotować w garnku wypełnionym wodą w temperaturze 90°C. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików. Po pasteryzacji dokręcić dobrze nakrętki, odwrócić słoiki do góry dnem i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń