Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nawet nie spodziewasz się, że keczup z dyni może być tak gęsty, pikantny i umiarkowanie kwaśny, po prostu pyszny. Możesz go używać klasycznie jako zamiennik tradycyjnego keczupu lub jako główny albo poboczny składnik sosów do dań mięsnych i warzywnych.
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 3614
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 461
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 187
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5596
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1164
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 470
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 3614
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 461
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 187
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5596
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1164
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 470
Składniki
Obierz dynię, wytnij części z nasionami, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości do osolonej wodzie. Dynię możesz także upiec w piekarniku. Wystarczy, że pokroisz ją w podłużne kawałki, skropisz olejem i wstawisz do pieca rozgrzanego do 200°C na 20 minut. Koniecznie dodaj ząbki czosnku, a dynia będzie bardziej aromatyczna. Poza dynią możesz upiec także paprykę i cebulę. Keczup będzie miał wtedy bardziej wyraźny smak.
Upieczone warzywa przestudź, obierz ze skórki i zblenduj na jednorodną masę. Jeśli używasz surowych warzyw i gotowanej dyni, podsmaż całość na patelni, aż warzywa zmiękną i także zblenduj. Warzywne puree przełóż do garnka, dodaj passatę pomidorową i przyprawy. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aby keczup się nie przypalił. Wlej olej i ocet na 2-3 minuty przed wyłączeniem.
Gorący keczup od razu przekładaj do czystych słoików, wycieraj krawędzie i mocno zakręcaj. Odwracaj słoiki do góry dnem i pozwól wystygnąć. Keczup wykonany w ten sposób powinien przetrwać zimę, ale jeśli masz obawy przed brakiem trwałości – dodatkowo zapasteryzuj słoiki przez ok. 10 minut.