Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nawet nie spodziewasz się, że keczup z dyni może być tak gęsty, pikantny i umiarkowanie kwaśny, po prostu pyszny. Możesz go używać klasycznie jako zamiennik tradycyjnego keczupu lub jako główny albo poboczny składnik sosów do dań mięsnych i warzywnych.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1343
Polecam.
Odsłon: 244
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1343
Polecam.
Odsłon: 244
Składniki
Obierz dynię, wytnij części z nasionami, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości do osolonej wodzie. Dynię możesz także upiec w piekarniku. Wystarczy, że pokroisz ją w podłużne kawałki, skropisz olejem i wstawisz do pieca rozgrzanego do 200°C na 20 minut. Koniecznie dodaj ząbki czosnku, a dynia będzie bardziej aromatyczna. Poza dynią możesz upiec także paprykę i cebulę. Keczup będzie miał wtedy bardziej wyraźny smak.
Upieczone warzywa przestudź, obierz ze skórki i zblenduj na jednorodną masę. Jeśli używasz surowych warzyw i gotowanej dyni, podsmaż całość na patelni, aż warzywa zmiękną i także zblenduj. Warzywne puree przełóż do garnka, dodaj passatę pomidorową i przyprawy. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aby keczup się nie przypalił. Wlej olej i ocet na 2-3 minuty przed wyłączeniem.
Gorący keczup od razu przekładaj do czystych słoików, wycieraj krawędzie i mocno zakręcaj. Odwracaj słoiki do góry dnem i pozwól wystygnąć. Keczup wykonany w ten sposób powinien przetrwać zimę, ale jeśli masz obawy przed brakiem trwałości – dodatkowo zapasteryzuj słoiki przez ok. 10 minut.