Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz nietypowe przetwory, keczup ze śliwek to idealna propozycja dla ciebie. Zachwyca smakiem i będzie doskonałym dodatkiem do wędlin, pieczonych mięs, serów lub kanapek. Planując przetwory ze śliwek, koniecznie zarezerwuj sobie nieco czasu, aby przygotować chociaż kilka słoiczków tego rarytasu.
Polecam.
Odsłon: 1148
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1637
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1106
Polecam.
Odsłon: 1148
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1637
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1106
Składniki
Rozpocznij od przygotowania śliwek. Owoce dokładnie umyj, a następnie usuń z nich pestki i pokrój na ćwiartki. Paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę, a czosnek rozgnieć i obierz z łupinek.
Wszystkie składniki przełóż do dużego garnka o grubym dnie, a następnie zacznij smażyć keczup ze śliwek na niewielkim ogniu, mieszając go od czasu do czasu. Gotuj przez koło 3 godziny, tak aby sos zgęstniał, a owoce się rozpadły.
Po 3 godzinach dodaj do śliwek cukier, ocet oraz sól. Gotuj jeszcze przez godzinę, a następnie odstaw do przestudzenia.
Jeśli chcesz uzyskać gładki keczup ze śliwek, możesz go dodatkowo zblendować przed przełożeniem do słoiczków.
Gotowy sos przekładaj do słoiczków, a następnie je zapasteryzuj. Tak przygotowany keczup idealnie nadaje się do serów, sosów i mięs.