Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz nietypowe przetwory, keczup ze śliwek to idealna propozycja dla ciebie. Zachwyca smakiem i będzie doskonałym dodatkiem do wędlin, pieczonych mięs, serów lub kanapek. Planując przetwory ze śliwek, koniecznie zarezerwuj sobie nieco czasu, aby przygotować chociaż kilka słoiczków tego rarytasu.
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...
Odsłon: 658
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 44
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 76
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 173
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 107
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...
Odsłon: 658
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 44
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 76
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 173
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 107
Składniki
Rozpocznij od przygotowania śliwek. Owoce dokładnie umyj, a następnie usuń z nich pestki i pokrój na ćwiartki. Paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę, a czosnek rozgnieć i obierz z łupinek.
Wszystkie składniki przełóż do dużego garnka o grubym dnie, a następnie zacznij smażyć keczup ze śliwek na niewielkim ogniu, mieszając go od czasu do czasu. Gotuj przez koło 3 godziny, tak aby sos zgęstniał, a owoce się rozpadły.
Po 3 godzinach dodaj do śliwek cukier, ocet oraz sól. Gotuj jeszcze przez godzinę, a następnie odstaw do przestudzenia.
Jeśli chcesz uzyskać gładki keczup ze śliwek, możesz go dodatkowo zblendować przed przełożeniem do słoiczków.
Gotowy sos przekładaj do słoiczków, a następnie je zapasteryzuj. Tak przygotowany keczup idealnie nadaje się do serów, sosów i mięs.