Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwaśno-korzenny przecier pomidorowy. W zeszycie mojej mamy opisany jako "ketchup", jest wspaniałą bazą do sosów. Od lat to obowiązkowy przetwór w moim domu!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 589
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2804
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 922
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1674
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14541
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 589
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2804
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 922
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1674
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14541
Składniki
Pomidory obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Dodajemy posiekaną cebulę i razem gotujemy pod przykryciem. Osobno gotujemy ocet z przyprawami korzennymi - goździkami, cynamonem i gałką. Po ugotowaniu odstawiamy pod przykryciem. Kiedy pomidory się rozgotują można je przetrzeć lub zmiksować blenderem . Ja pomijam ten krok, bo lubię kawałki warzyw w sosie. Do pomidorów dodajemy cukier i sól oraz przecedzony wywar z octu i korzennych przypraw. Gotujemy razem około 2 godziny, mieszając. Trzeba pilnować, bo przecier lubi się przypalić. Gdy jest już gęsty wlewamy do słoików i zakręcamy. Nie trzeba pasteryzować. Taki ketchup można dodać do mięsa lub makaronu - świetnie podkręci smak sosu. Polecam również zrobić z niego sos do pizzy - na patelni przesmażyć na maśle drobno siekaną cebulę, dodać przecier i gotować do odparowania i zgęstnienia. Doprawiać ziołami prowansalskimi. Pycha!