Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwaśno-korzenny przecier pomidorowy. W zeszycie mojej mamy opisany jako "ketchup", jest wspaniałą bazą do sosów. Od lat to obowiązkowy przetwór w moim domu!
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 41
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 562
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5520
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 41
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 562
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5520
Składniki
Pomidory obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Dodajemy posiekaną cebulę i razem gotujemy pod przykryciem. Osobno gotujemy ocet z przyprawami korzennymi - goździkami, cynamonem i gałką. Po ugotowaniu odstawiamy pod przykryciem. Kiedy pomidory się rozgotują można je przetrzeć lub zmiksować blenderem . Ja pomijam ten krok, bo lubię kawałki warzyw w sosie. Do pomidorów dodajemy cukier i sól oraz przecedzony wywar z octu i korzennych przypraw. Gotujemy razem około 2 godziny, mieszając. Trzeba pilnować, bo przecier lubi się przypalić. Gdy jest już gęsty wlewamy do słoików i zakręcamy. Nie trzeba pasteryzować. Taki ketchup można dodać do mięsa lub makaronu - świetnie podkręci smak sosu. Polecam również zrobić z niego sos do pizzy - na patelni przesmażyć na maśle drobno siekaną cebulę, dodać przecier i gotować do odparowania i zgęstnienia. Doprawiać ziołami prowansalskimi. Pycha!