Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe kimchi to pikantna, kiszona kapusta chińska z dodatkiem przypraw i warzyw, która stanowi istotny element diety w wielu azjatyckich krajach, a zwłaszcza w Korei Południowej. Statystyczny Koreańczyk zjada w ciągu roku około 18 kilogramów kimchi, a badania wskazują, że jest to wyjątkowo pozytywny nawyk żywieniowy. Naukowcy dowiedli, iż kimchi zawiera wyjątkowo silne antyoksydanty, które zapobiegają występowaniu wielu chorób oraz spowalniają procesy starzenia organizmu. Aby cieszyć się dobroczynnym wpływem tego przysmaku na organizm, wcale nie musicie odbywać podróży do odległej Korei. Domowe kimchi możecie przygotować samodzielnie w zaciszu własnej kuchni.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 470
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 808
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 470
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 808
Składniki
Kapustę pekińską przekrój wzdłuż na ćwiartki, następnie usuń twardy głąb. Następnie każdą z ćwiartek kapusty pokrój na grube plastry. Przełóż ją do dużej miski, a następnie oprósz solą i dokładnie wymieszaj. Nasoloną kapustę odstaw na minimum 3 godziny, od czasu do czasu mieszając całość.
Przygotuj pastę na domowe kimchi. Do rondelka wlej wodę. Dodaj mąkę oraz cukier i doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj jeszcze przez około 2 minuty. Odstaw do przestygnięcia, a następnie dodaj do nich starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos rybny oraz paprykę gochugar. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub pokrój ją w bardzo cienkie słupki. Rzepę pokrój w cienkie półplasterki. Białą część dymki pokrój w plasterki, a zieloną w kilkucentymetrowe kawałki.
Warzywa dodaj do przygotowanej wcześniej pasty paprykowej i dokładnie wymieszaj.
Osoloną kapustę odciśnij z solanki i przepłucz na sitku, aby zmyć nadmiar soli. Następnie natrzyj kapustę pastą paprykową, zwracając uwagę, aby dokładnie pokryć każdy kawałek (w tym momencie dobrze jest założyć gumowe rękawiczki).
Domowe kimchi już nadaje się do przełożenia do kamionki lub dużego, zakręcanego, szklanego słoja. Pozostaw je na minimum 24 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki. Kimchi powinno być gotowe po około 48 godzinach, jednak z każdym dniem będzie nabierać głębszego smaku. Możesz przechowywać je w lodówce bardzo długo.