Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla mnie jest smaczniejsza nawet od kiełbasy z grilla!
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 702
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 580
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3430
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4129
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 909
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 702
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 580
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3430
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4129
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 909
Składniki
Starłam ziemniaki na tarce do ziemniaków. To było tylko kilo więc ręcznie. Na patelni przesmażyłam drobno pokrojony boczek, nie puścił tłuszczu więc dodałam łychę smalcu. Dodałam pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojone drobno pieczarki. Przesmażyłam do zrumienienia. Schłodzone dodałam do masy ziemniaczanej. Do ziemniaków dodałam jeszcze mąkę, jajo i przyprawy i sól w zależności od objętości- 1 łyżka na każdy litr masy.
Namoczyłam jelito, a potem je przepłukałam wewnątrz wodą.
To była mała ilość więc użyłam grubego lejka do nakładania. Końcówkę posmarowałam smalcem i naciągnęłam jelito. Końcówkę zawiązałam.
Jelita wypełniałam do "połowy". Teraz powinno się kiszkę przed upieczeniem nakłuć wykałaczką. Najbardziej lubię obgotowaną kiszkę, więc ją włożyłam do rondla z osoloną wodą i też nakłułam jak zaczęła się obkurczać. Gotowałam ją 30 minut. Wyszło 8 sztuk.
W takiej formie dobrze się też przechowuje. Schłodzoną kiszkę dałam na grill.
Smacznego :)