Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszka ziemniaczana z grilla

Kiszka ziemniaczana z grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 841 Ocena: 17286

Dodano:

Odsłon: 1045

Dla mnie jest smaczniejsza nawet od kiełbasy z grilla!
Reklama
Reklama
Kiszka ziemniaczana z grilla

Przygotowanie

  1. Starłam ziemniaki na tarce do ziemniaków. To było tylko kilo więc ręcznie. Na patelni przesmażyłam drobno pokrojony boczek, nie puścił tłuszczu więc dodałam łychę smalcu. Dodałam pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojone drobno pieczarki. Przesmażyłam do zrumienienia.
    Schłodzone dodałam do masy ziemniaczanej.
    Do ziemniaków dodałam jeszcze mąkę, jajo i przyprawy i sól w zależności od objętości- 1 łyżka na każdy litr masy.

  2. Namoczyłam jelito, a potem je przepłukałam wewnątrz wodą.

  3. To była mała ilość więc użyłam grubego lejka do nakładania. Końcówkę posmarowałam smalcem i naciągnęłam jelito. Końcówkę zawiązałam.

  4. Jelita wypełniałam do "połowy".
    Teraz powinno się kiszkę przed upieczeniem nakłuć wykałaczką.
    Najbardziej lubię obgotowaną kiszkę, więc ją włożyłam do rondla z osoloną wodą i też nakłułam jak zaczęła się obkurczać.
    Gotowałam ją 30 minut.
    Wyszło 8 sztuk.

  5. W takiej formie dobrze się też przechowuje.
    Schłodzoną kiszkę dałam na grill.

  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (43)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń