Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię czas robienia świeżych kiszonek. Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo z którego można wyczarować wiele pysznych i zdrowych potraw. Kiszona jest bardzo smaczna aczkolwiek najlepsza jest po trzech dniach od zalania zalewą, później mięknie i nie nadaje się do jedzenia. Dlatego korzystajmy z sezonu na wykorzystanie tego wdzięcznego warzywa.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9532
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4427
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 170
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20793
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9532
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4427
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 170
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20793
Składniki
Duże, wyrośnięte cukinie przekroić na pół, wydrążyć nasiona, a samą zwartą część miękiszu pokroić w grubą kostkę. Podzielić cukinię na takie kawałki, aby je można było ściśle ułożyć w słojach lub dużym kamiennym garnku. Bardzo małe, młode cukinie można ułożyć w słojach w całości.
Dodać obrane ząbki czosnku, koper i jagody jałowca. Ja na słoik o poj. 1l daję po dwa ząbki czosnku i dwie kulki jałowca, kopru nie żałuję :)
Zagotować wodę z solą, przestudzić i zalać cukinię.
Cukinia podobnie jak ogórki nie powinna wystawać ponad zalewę i dlatego cukinie kiszoną w dużym garnku należy przykryć dobranym wielkością talerzykiem, który dodatkowo należy obciążyć, np. słojem napełnionym wodą.
Tak ukiszoną cukinie trzeba przełożyć do mniejszych pojemników, zalać sokiem z kiszenia i poddać pasteryzacji. Nie pasteryzowana szybko ulega przekwaszeniu, mięknie i po prostu staje się niesmaczna.