Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszona cukinia

Kiszona cukinia

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 410

Dodano:

Odsłon: 567

Cukinia to idealny materiał na zdrowe i pyszne kiszonki. Od paru lat to obowiązkowe przetwory, które pojawiają się w naszej spiżarni. W zimowe dni są wspomnieniem lata.

Składniki

  • Zalewa: 2l wody, 4 łyżki soli
  • 2 kg cukinii
  • Kawałek chrzanu, Ząbki czosnku, Liście laurowe
  • Ziarenka gorczycy, Ziarenka ziela angielskiego, Ziarenka pieprzu
  • Gałązki kopru
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kiszona cukinia

Przygotowanie

  1. Słoiki umyć i wyparzyć. Na dnie słoików ułożyć gałązkę kopru, 2-3 obrane ząbki czosnku, 3 liście laurowe, pół łyżeczki ziaren gorczycy, kawałek obranego chrzanu, kilka ziarenek pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego.
    Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w słupki - Jeśli cukinia jest starsza, wykroić środek z nasionami. Następnie ciasno ułożyć w słoikach.
    Składniki zalewy zagotować. Przestudzoną zalewą zalać cukinię tak, aby przykryła cukinię i zakręcić słoiki. Słoiki odstawić na trzy dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej (ale nie stawiać ich w słońcu, ma to być miejsce zacienione). Kiszonej cukinii nie trzeba poddawać procesowi pasteryzacji. Po 3 dniach w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej zakrętki powinny się zassać. Wtedy można przenieść cukinię do piwnicy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń