Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia to idealny materiał na zdrowe i pyszne kiszonki. Od paru lat to obowiązkowe przetwory, które pojawiają się w naszej spiżarni. W zimowe dni są wspomnieniem lata.
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 35
Doskonałą lazanię z cukinii przygotujesz zastępując tradycyjny makaron plaste...
Odsłon: 653
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 49
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 36
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 25
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 35
Doskonałą lazanię z cukinii przygotujesz zastępując tradycyjny makaron plaste...
Odsłon: 653
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 49
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 36
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 25
Składniki
Słoiki umyć i wyparzyć. Na dnie słoików ułożyć gałązkę kopru, 2-3 obrane ząbki czosnku, 3 liście laurowe, pół łyżeczki ziaren gorczycy, kawałek obranego chrzanu, kilka ziarenek pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego. Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w słupki - Jeśli cukinia jest starsza, wykroić środek z nasionami. Następnie ciasno ułożyć w słoikach. Składniki zalewy zagotować. Przestudzoną zalewą zalać cukinię tak, aby przykryła cukinię i zakręcić słoiki. Słoiki odstawić na trzy dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej (ale nie stawiać ich w słońcu, ma to być miejsce zacienione). Kiszonej cukinii nie trzeba poddawać procesowi pasteryzacji. Po 3 dniach w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej zakrętki powinny się zassać. Wtedy można przenieść cukinię do piwnicy.