Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia to idealny materiał na zdrowe i pyszne kiszonki. Od paru lat to obowiązkowe przetwory, które pojawiają się w naszej spiżarni. W zimowe dni są wspomnieniem lata.
Słoiki umyć i wyparzyć. Na dnie słoików ułożyć gałązkę kopru, 2-3 obrane ząbki czosnku, 3 liście laurowe, pół łyżeczki ziaren gorczycy, kawałek obranego chrzanu, kilka ziarenek pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego.
Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w słupki - Jeśli cukinia jest starsza, wykroić środek z nasionami. Następnie ciasno ułożyć w słoikach.
Składniki zalewy zagotować. Przestudzoną zalewą zalać cukinię tak, aby przykryła cukinię i zakręcić słoiki. Słoiki odstawić na trzy dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej (ale nie stawiać ich w słońcu, ma to być miejsce zacienione). Kiszonej cukinii nie trzeba poddawać procesowi pasteryzacji. Po 3 dniach w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej zakrętki powinny się zassać. Wtedy można przenieść cukinię do piwnicy.
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 250
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 267
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 120
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 220
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 959
Pyszna, zdrowa i lekka sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku.Warzywa poch...
Odsłon: 2559
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 250
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 267
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 120
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 220
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 959
Pyszna, zdrowa i lekka sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku.Warzywa poch...
Odsłon: 2559
Składniki
Słoiki umyć i wyparzyć. Na dnie słoików ułożyć gałązkę kopru, 2-3 obrane ząbki czosnku, 3 liście laurowe, pół łyżeczki ziaren gorczycy, kawałek obranego chrzanu, kilka ziarenek pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego. Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w słupki - Jeśli cukinia jest starsza, wykroić środek z nasionami. Następnie ciasno ułożyć w słoikach. Składniki zalewy zagotować. Przestudzoną zalewą zalać cukinię tak, aby przykryła cukinię i zakręcić słoiki. Słoiki odstawić na trzy dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej (ale nie stawiać ich w słońcu, ma to być miejsce zacienione). Kiszonej cukinii nie trzeba poddawać procesowi pasteryzacji. Po 3 dniach w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej zakrętki powinny się zassać. Wtedy można przenieść cukinię do piwnicy.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Pasztecik drobiowy w słoiku - wakacyjna / domowa konserwa
Przetwory
Pasta z kiszonych papryczek chili
Przetwory
OGÓRKI ( PIKLE ) Z CHILLI
Przetwory
Ogórki konserwowe (ogórki w occie)
Pasztecik drobiowy w słoiku - wakacyjna / domowa konserwa
Pasztecik drobiowy zrobiony w domu jest o niebo lepszy od tego sklepowego. W...
Odsłon: 24
Pasta z kiszonych papryczek chili
Pasta z kiszonych papryczkek chili, pozbawionych gniazd nasiennych, jest dosy...
Odsłon: 43