Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszona kapusta to coś, co od lat praktykujemy w naszym domu. Nie wyobrażam sobie surówki z kapusty kupionej w sklepie. Może jest już coraz lepsza, ale nie zastąpi tej domowej. Wiemy doskonale ,że kiszonki to niezastąpione źródło witamin. a w szczególności witaminy C. Domowa kapusta kiszona jest jędrna i chrupiąca w smaku. Lista jej zalet takiej jest bardzo długa. Wystarczy tylko nadmienić dobroczynny wpływ na osłabienie organizmu, włosy, paznokcie, pracę jelit. Dlatego warto spróbować, a przyznam ,że nie ma w tym szczególnej trudności. Odchodzimy od staropolskich zwyczajów deptania kapusty nogami w beczce. My robimy to w sposób bardziej nowoczesny, a kapusta jest doskonała. Kapusty nie szatkujemy już w domu , bo można kupić na bazarze już zszatkowaną ( oczywiście u zaufanego gospodarza). Kapustę zawsze kisi mój mąż ( chwała mu za to) .Podaje więc jego przepis. Zachęcam do produkcji, nie muszą to być nie wiadomo jakie ilości.
Polecam.
Odsłon: 883
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 92
Polecam.
Odsłon: 883
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 92
Składniki
Kapustę kisimy początkowo w małej beczce np. kamiennej . Jak nie mamy takowej można w dużym plastikowym pojemniku. nasza kapusta po trzech dniach będzie wkładana do słoików. Kapustę warstwami przesypujemy odrobiną soli, cukru i startej na grubych oczkach marchewki. Mieszamy. Każdą warstwę dobrze ugniatamy. Chyba ważna jest tu męska siła w ugniataniu. Kapusta powinna pościć sok. W środek wkładamy całe jabłka.
Na wierzch kapusty kładziemy np. worek foliowy ( dobrze jest mieć okrągłą drewnianą pokrywkę , którą obciążamy ciężkim kamieniem. Tak przygotowana kapustę zostawiamy na trzy doby. W pierwszej dobie przebijamy kapustę kijem, by wypuścić gazy i tak robimy przez trzy dni. Po trzech dniach nakładamy kapustę do słoików( najlepiej takich na gumkę i sprężynkę), dobrze ugniatamy. Dolewamy płyn na wierzch. Zakładamy gumkę i sprężynkę. Przechowujemy w piwnicy. Najlepiej trzymać słoiki przez kilka dni w misce, ponieważ sok z kiszonki wycieka.
Po tym okresie przetrzeć słoiki i trzymać w miejscu, gdzie temperatura wynosi około 10 stopni. To wszystko- mamy gotową własnej produkcji kiszoną kapustę