Pewnie wszyscy już wiedzą, że jestem wielką miłośniczką kiszonek i fermentów różnej maści. Właśnie zjedliśmy pierwszą porcję kiszonej marchewki - to jest pyszne, warto spróbować!
Kiszona marchewka - smaczna przekąska
Składniki
- 4 marchewki
- kawałek chrzanu pokrojony w plasterki
- 1-2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- kawałek korzenia imbiru pokrojonego w plasterki
- kilka kulek ziela angielskiego
- 2-3 suszone listki laurowe
- niejodowana sól kamienna
- woda
Składniki
- 4 marchewki
- kawałek chrzanu pokrojony w plasterki
- 1-2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- kawałek korzenia imbiru pokrojonego w plasterki
- kilka kulek ziela angielskiego
- 2-3 suszone listki laurowe
- niejodowana sól kamienna
- woda

Etapy przygotowania
Marchew umyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w długie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw.

Wstążki dość luźno umieścić w słoiku razem z plasterkami chrzanu, czosnku i imbiru oraz zielem angielskim i listkami laurowymi.

Przygotować solankę z 1/2 litra wrzącej wody i 1/2 łyżki soli (15 g). Gorącą solanką zalać składniki w słoiku i szczelnie go zamknąć.

Pozostawic na kuchennym blacie na około 1 tydzień do ukiszenia, później lepiej schłodzić w spiżarni albo lodówce. Można próbować juz po kilku dniach, ale w chłodzie postoi dłużej bez uszczerbku.

Na blogu podaję również dwa inne sposoby kiszenia marchewki. Kto ciekaw - sedecznie zapraszam!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 716

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 34741


Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Jabłka
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 1041
Ostatnio komentowane przepisy

Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 716

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 34741


Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Jabłka
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 1041



Składniki
- 4 marchewki
- kawałek chrzanu pokrojony w plasterki
- 1-2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- kawałek korzenia imbiru pokrojonego w plasterki
- kilka kulek ziela angielskiego
- 2-3 suszone listki laurowe
- niejodowana sól kamienna
- woda
Marchew umyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w długie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw.
Wstążki dość luźno umieścić w słoiku razem z plasterkami chrzanu, czosnku i imbiru oraz zielem angielskim i listkami laurowymi.
Przygotować solankę z 1/2 litra wrzącej wody i 1/2 łyżki soli (15 g). Gorącą solanką zalać składniki w słoiku i szczelnie go zamknąć.
Pozostawic na kuchennym blacie na około 1 tydzień do ukiszenia, później lepiej schłodzić w spiżarni albo lodówce. Można próbować juz po kilku dniach, ale w chłodzie postoi dłużej bez uszczerbku.
Na blogu podaję również dwa inne sposoby kiszenia marchewki. Kto ciekaw - sedecznie zapraszam!