Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pewnie wszyscy już wiedzą, że jestem wielką miłośniczką kiszonek i fermentów różnej maści. Właśnie zjedliśmy pierwszą porcję kiszonej marchewki - to jest pyszne, warto spróbować!
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6290
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1949
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6290
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1949
 
         
         
                Składniki
Marchew umyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w długie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw.
Wstążki dość luźno umieścić w słoiku razem z plasterkami chrzanu, czosnku i imbiru oraz zielem angielskim i listkami laurowymi.
Przygotować solankę z 1/2 litra wrzącej wody i 1/2 łyżki soli (15 g). Gorącą solanką zalać składniki w słoiku i szczelnie go zamknąć.
Pozostawic na kuchennym blacie na około 1 tydzień do ukiszenia, później lepiej schłodzić w spiżarni albo lodówce. Można próbować juz po kilku dniach, ale w chłodzie postoi dłużej bez uszczerbku.
Na blogu podaję również dwa inne sposoby kiszenia marchewki. Kto ciekaw - sedecznie zapraszam!