Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pewnie wszyscy już wiedzą, że jestem wielką miłośniczką kiszonek i fermentów różnej maści. Właśnie zjedliśmy pierwszą porcję kiszonej marchewki - to jest pyszne, warto spróbować!
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2739
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1954
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2739
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1954
Składniki
Marchew umyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w długie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw.
Wstążki dość luźno umieścić w słoiku razem z plasterkami chrzanu, czosnku i imbiru oraz zielem angielskim i listkami laurowymi.
Przygotować solankę z 1/2 litra wrzącej wody i 1/2 łyżki soli (15 g). Gorącą solanką zalać składniki w słoiku i szczelnie go zamknąć.
Pozostawic na kuchennym blacie na około 1 tydzień do ukiszenia, później lepiej schłodzić w spiżarni albo lodówce. Można próbować juz po kilku dniach, ale w chłodzie postoi dłużej bez uszczerbku.
Na blogu podaję również dwa inne sposoby kiszenia marchewki. Kto ciekaw - sedecznie zapraszam!