Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone babci to prawdziwy klasyk, który z powodzeniem przetrwał próbę czasu. Dawniej do przygotowania kiszonych ogórków lub kapusty używano dużych beczek lub garnków z kamionki. Choć dzisiaj zostały zastąpione przez wygodne, szklane słoiki, metody przygotowywania i użyte składniki pozostały bez zmian. Dzięki temu autentyczny smak pozostał niezmieniony, a ty możesz przenieść się do czasów pysznego dzieciństwa.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1608
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 354
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1608
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 354
Składniki
Za sukces pysznych ogórków odpowiada użycie właściwych warzyw. Wybierz takie, które nie mają w sobie goryczy, są zdrowe, twarde i świeże, pozbawione przebarwień. Ogórki porządnie umyj i zostaw w czystej wodzie na kilka godzin.
W tym czasie obierz ząbki czosnku, oderwij z liści gałązki porzeczek lub wiśni, obierz korzeń chrzanu i pokrój w słupki. Koper opłucz i odłóż. Do przygotowania ogórków kiszonych zawsze używaj soli niejodowanej. Sprawdzi się także sól kłodawska lub taka, która na opakowaniu ma napis „do przetworów”.
Na dno dużych słojów układaj kilka plasterków czosnku, kawałki chrzanu, gałązki porzeczki i baldaszek kopru. Ciasno układaj ogórki w słoikach, wkładając między nie baldaszki i łodygi kopru.
W garnku zagotuj wodę z solą w proporcji 1-1,5 łyżki soli na 1 litr wody. Gorącą zalewą zalewaj ogórki i mocno zakręcaj nakrętkami. Ustaw słoiki z ogórkami w ciepłym, słonecznym miejscu, a już po kilku dniach uzyskasz ogórki małosolne. Jeśli chcesz zostawić kiszone babci na zimę, po ok. tygodniu w ciepłym miejscu przenieś je do spiżarni lub piwnicy. Ogórki powinny być przechowywane przez zimę w chłodnym, ciemnym miejscu, aby zachowały świeżość i pożądany smak.