Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszone bakłażany

Kiszone bakłażany

Autor:

Przepisów i artykułów: 942 Ocena: 19230

Dodano:

Odsłon: 290

Najsmaczniejsza bliskowschodnia kiszonka!

Składniki

  • Bakłażan małe 0,5- 1 kg
  • Chili ile kto lubi u mnie 3 szt
  • Czosnek 1 główka
  • Kolendra ziarna 2 łyżki
  • kumin 1 łyżeczka
  • sól 1- 1,5 łyżki na litr zalewy
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kiszone bakłażany

Przygotowanie

  1. Najlepsze są małe bakłażany. Kupiłam białe.

  2. Trzeba je umyć , odciąć szypułki i gotować w lekko osolonej wodzie 3- 5 minut, w zależności od wielkości. Mają sflaczeć. niestety biała odmiana nie trzyma koloru skórki.
    Przecięłam je nie do końca na pół i natarłam sporą ilością roztartego czosnku i posiekanego chili.

  3. Zalałam je posolona wodą i dodałam jeszcze lekko rozgniecione ziarna kolendry i kumin. Teraz trzeba poczekać tydzień.

  4. Tak wyglądają kupne bakłażany , tylko fioletowe, są doskonałe do kanapek z wędliną, serem, do mięs i ryb.

  5. Minęło 7 dni. Są kremowe wewnątrz, skórka łatwo ustępuje, w smaku są kwaskowe, ostre i aromatyczne.

  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń