Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon buraków trwa, póki są świeże i młode, trzeba robić zakwas i pić, bo jest zdrowy :)
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1654
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 965
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1654
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 965
Składniki
Obrane buraki kroimy w ósemki.
Układamy w słoju warstwa buraków, czosnek, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie i kminek i tak układamy kolejne warstwy. Zalewamy to osolonym, letnim, wywarem z parzenia suszu kopru. Przykrywamy słój gazą lub tetrową pieluchą. Codziennie zaglądamy czy nie ma pleśni, po 5 dniach próbujemy.
Jak jest dobry to cedzimy przez sitko.
Sok z kiszonych buraczków zagotowujemy i gorący wlewamy do czystych butelek. Butelki zakręcamy i ostudzone wynosimy do piwnicy. Najlepsze butelki do zakwasu są po cydrze lubelskim.
Na zdrowie :)