Sezon buraków trwa, póki są świeże i młode, trzeba robić zakwas i pić, bo jest zdrowy :)
Kiszone buraczki.
Składniki
- buraki ćwikłowe 8 średnich
- Woda 4 litry przegotowanej
- Sól 3 łyżki
- Czosnek 1 główka
- Liść laurowy 20 szt.
- Ziele angielskie 35-40 ziarenek
- Kminek 2 łyżeczki
- łodygi kopru suszone
- kawałki chrzanu
Składniki
- buraki ćwikłowe 8 średnich
- Woda 4 litry przegotowanej
- Sól 3 łyżki
- Czosnek 1 główka
- Liść laurowy 20 szt.
- Ziele angielskie 35-40 ziarenek
- Kminek 2 łyżeczki
- łodygi kopru suszone
- kawałki chrzanu

Etapy przygotowania
Obrane buraki kroimy w ósemki.

Układamy w słoju warstwa buraków, czosnek, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie i kminek i tak układamy kolejne warstwy. Zalewamy to osolonym, letnim, wywarem z parzenia suszu kopru. Przykrywamy słój gazą lub tetrową pieluchą. Codziennie zaglądamy czy nie ma pleśni, po 5 dniach próbujemy.

Jak jest dobry to cedzimy przez sitko.

Sok z kiszonych buraczków zagotowujemy i gorący wlewamy do czystych butelek. Butelki zakręcamy i ostudzone wynosimy do piwnicy. Najlepsze butelki do zakwasu są po cydrze lubelskim.

Na zdrowie :)

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 3013

Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Makaron
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Wołowina
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 236
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 3013

Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Makaron
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Wołowina
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 236



Składniki
- buraki ćwikłowe 8 średnich
- Woda 4 litry przegotowanej
- Sól 3 łyżki
- Czosnek 1 główka
- Liść laurowy 20 szt.
- Ziele angielskie 35-40 ziarenek
- Kminek 2 łyżeczki
- łodygi kopru suszone
- kawałki chrzanu
Obrane buraki kroimy w ósemki.
Układamy w słoju warstwa buraków, czosnek, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie i kminek i tak układamy kolejne warstwy. Zalewamy to osolonym, letnim, wywarem z parzenia suszu kopru. Przykrywamy słój gazą lub tetrową pieluchą. Codziennie zaglądamy czy nie ma pleśni, po 5 dniach próbujemy.
Jak jest dobry to cedzimy przez sitko.
Sok z kiszonych buraczków zagotowujemy i gorący wlewamy do czystych butelek. Butelki zakręcamy i ostudzone wynosimy do piwnicy. Najlepsze butelki do zakwasu są po cydrze lubelskim.
Na zdrowie :)