Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone buraki warto przygotować raz na jakiś czas. Sok z burak stanowi doskonałe żródło minerałów, bakterii i witamin. Bardzo dobrze działa na nasze jelito, tak jak wszystkie kiszonki.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 273
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 3343
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1843
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3568
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 29400
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 273
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 3343
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1843
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3568
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 29400
Składniki
Buraczki najlepsze jeśli z własnej lub pewnej uprawy. Dobrze płuczemy, obieramy w rękawiczkach, poniewaz barwią. Marchewkę seler, cebulę i pietruszkę również obieramy. Warzywamy kroimy na większe kawałki i układamyw kamiennym garnku lub słoju. Na wierzch dodajemy pokrojone buraczki.
Wsypujemy kminek i liście laurowe. Dodajemy również ząbki czosnu ( jesli duże kroimy na mniejsze). Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i cukier , mieszamy i studzimy. Zalewamy buraczki. Kładziemy kromkę chleba. Całość dobrze jest obciążyć małym talerzykiem. Naczynie zakrywamy ściereczką. Trzymamy w ciepłym miejscu. Po 7 dniach zakwas powinien być gotowy. Na wierzchu pojawi się biały korzuszek nalezy go zdjąć ,a sok odcedzić do butelek . Trzymać w lodówce.