Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone buraki warto przygotować raz na jakiś czas. Sok z burak stanowi doskonałe żródło minerałów, bakterii i witamin. Bardzo dobrze działa na nasze jelito, tak jak wszystkie kiszonki.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37388
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 51
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 128
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 113
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37388
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 51
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 128
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 113
Składniki
Buraczki najlepsze jeśli z własnej lub pewnej uprawy. Dobrze płuczemy, obieramy w rękawiczkach, poniewaz barwią. Marchewkę seler, cebulę i pietruszkę również obieramy. Warzywamy kroimy na większe kawałki i układamyw kamiennym garnku lub słoju. Na wierzch dodajemy pokrojone buraczki.
Wsypujemy kminek i liście laurowe. Dodajemy również ząbki czosnu ( jesli duże kroimy na mniejsze). Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i cukier , mieszamy i studzimy. Zalewamy buraczki. Kładziemy kromkę chleba. Całość dobrze jest obciążyć małym talerzykiem. Naczynie zakrywamy ściereczką. Trzymamy w ciepłym miejscu. Po 7 dniach zakwas powinien być gotowy. Na wierzchu pojawi się biały korzuszek nalezy go zdjąć ,a sok odcedzić do butelek . Trzymać w lodówce.