Kisić można różne warzywa i owoce. Ja proponuję kiszone jabłka. Doskonale pasują do mięsnych dań i są dobrym dodatkiem do sałatek.
Kiszone jabłka
Składniki
- jabłka - dowolna ilość
- liście wiśni
- kilka goździków
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- szczypta cynamonu
- gwiazdka anyżu
- zalewa : na każdy litr wody łyżka soli niejodowanej
Składniki
- jabłka - dowolna ilość
- liście wiśni
- kilka goździków
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- szczypta cynamonu
- gwiazdka anyżu
- zalewa : na każdy litr wody łyżka soli niejodowanej

Etapy przygotowania
Wodę zagotować z solą i szczyptą cynamonu Jabłka wybrać zdrowe, nieuszkodzone, raczej mniejsze, żeby nie trzeba było kroić. Krojone mogą się rozpaść podczas kiszenia. Jabłka i liście wiśni umyć. Włożyć do słoika. Można zamiast słoika użyć garnka, albo beczki. Dodać goździki, pieprz, anyżek. Zalać wcześniej przygotowaną zalewą. Jabłka muszą być całkowicie zanurzone w wodzie. Słoik lekko zakręcić, albo zapiąć. Jabłka w beczce przycisnąć np. talerzykiem i obciążyć. Po ok dwóch tygodniach jabłka są gotowe. Czas kiszenia zależy od rodzaju jabłek. Bardziej twarde kiszą się dłużej.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15857

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1556
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15857

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1556



Składniki
- jabłka - dowolna ilość
- liście wiśni
- kilka goździków
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- szczypta cynamonu
- gwiazdka anyżu
- zalewa : na każdy litr wody łyżka soli niejodowanej
Wodę zagotować z solą i szczyptą cynamonu Jabłka wybrać zdrowe, nieuszkodzone, raczej mniejsze, żeby nie trzeba było kroić. Krojone mogą się rozpaść podczas kiszenia. Jabłka i liście wiśni umyć. Włożyć do słoika. Można zamiast słoika użyć garnka, albo beczki. Dodać goździki, pieprz, anyżek. Zalać wcześniej przygotowaną zalewą. Jabłka muszą być całkowicie zanurzone w wodzie. Słoik lekko zakręcić, albo zapiąć. Jabłka w beczce przycisnąć np. talerzykiem i obciążyć. Po ok dwóch tygodniach jabłka są gotowe. Czas kiszenia zależy od rodzaju jabłek. Bardziej twarde kiszą się dłużej.