Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kisić można różne warzywa i owoce. Ja proponuję kiszone jabłka. Doskonale pasują do mięsnych dań i są dobrym dodatkiem do sałatek.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 138
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 138
Składniki
Wodę zagotować z solą i szczyptą cynamonu Jabłka wybrać zdrowe, nieuszkodzone, raczej mniejsze, żeby nie trzeba było kroić. Krojone mogą się rozpaść podczas kiszenia. Jabłka i liście wiśni umyć. Włożyć do słoika. Można zamiast słoika użyć garnka, albo beczki. Dodać goździki, pieprz, anyżek. Zalać wcześniej przygotowaną zalewą. Jabłka muszą być całkowicie zanurzone w wodzie. Słoik lekko zakręcić, albo zapiąć. Jabłka w beczce przycisnąć np. talerzykiem i obciążyć. Po ok dwóch tygodniach jabłka są gotowe. Czas kiszenia zależy od rodzaju jabłek. Bardziej twarde kiszą się dłużej.