Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszone jabłka

Kiszone jabłka

Autor:

Przepisów i artykułów: 122 Ocena: 448

Dodano:

Odsłon: 273

Kisić można różne warzywa i owoce. Ja proponuję kiszone jabłka. Doskonale pasują do mięsnych dań i są dobrym dodatkiem do sałatek.

Składniki

  • •jabłka - dowolna ilość
  • •liście wiśni
  • •kilka goździków
  • •kilka ziaren czarnego pieprzu
  • •szczypta cynamonu
  • •gwiazdka anyżu
  • •zalewa : na każdy litr wody łyżka soli niejodowanej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kiszone jabłka

Przygotowanie

  1. Wodę zagotować z solą i szczyptą cynamonu
    Jabłka wybrać zdrowe, nieuszkodzone, raczej mniejsze, żeby nie trzeba było kroić. Krojone mogą się rozpaść podczas kiszenia.
    Jabłka i liście wiśni umyć. Włożyć do słoika. Można zamiast słoika użyć garnka, albo beczki.
    Dodać goździki, pieprz, anyżek. Zalać wcześniej przygotowaną zalewą.
    Jabłka muszą być całkowicie zanurzone w wodzie. Słoik lekko zakręcić, albo zapiąć.
    Jabłka w beczce przycisnąć np. talerzykiem i obciążyć. Po ok dwóch tygodniach jabłka są gotowe.
    Czas kiszenia zależy od rodzaju jabłek. Bardziej twarde kiszą się dłużej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń