Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszonki są zdrowe, pyszne i wszechstronne. Możesz je przygotowywać na wiele sposobów. Jedną z naszych propozycji są kiszone jabłka. Zdziwiony? Tymczasem kiszone jabłka to coraz popularniejszy sposób na przetworzenie tych owoców na zimę. Ich lekko kwaskowy smak i chrupiąca konsystencja doskonale komponują się zarówno z serami, jak i wędlinami. Z pewnością tym dodatkiem zaskoczysz wszystkich bliskich.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1319
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25017
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 131
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1319
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25017
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 131
Składniki
Zagotuj w garnku wodę z solą i cukrem. Odstaw do delikatnego wystygnięcia na czas przygotowywania jabłek. Te umyj i osusz, nie pozbywaj się ogonków, a następnie układaj w dużym naczyniu (np. kamionce) warstwami, przekładając liśćmi.
Owoce zalej przygotowaną zalewą. Przykryj talerzem i obciąż go czymś ciężkim.
Po kilku dniach w temperaturze pokojowej, kiszone jabłka powinny opaść. Wtedy odstaw je w chłodniejsze miejsce na około 4 tygodnie. Wyjmuj owoce łyżką cedzakową.