Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszone pomidorki koktajlowe:

Kiszone pomidorki koktajlowe:

Autor:

Przepisów i artykułów: 371 Ocena: 3066

Dodano:

Odsłon: 10033

Może ich smak nie powala ale wiadomo, że wszystkie kiszonki są zdrowe. Tak ukiszone pomidorki ładnie wyglądają w sałatkach i służą jako dekoracja potraw. Kilka słoików robię obowiązkowo każdego roku.

Składniki

  • dowolna ilość kolorowych pomidorków koktajlowych
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka grubej soli
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • Do każdego słoika włożyć:
  • 5 ząbków czosnku
  • 3-4 baldachy kopru
  • po 2-3 liście winogron
  • gałązkę ulubionych ziół (u mnie bazylia)
  • 3-4 kulki ziela
  • 3-4 ziarnka kolorowego pieprzu
  • 2-3 półostre papryczki
  • 1 łyżkę gorczycy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidorki wkładamy do słoików ale nie ugniatamy by ich nie uszkodzić.Przekładamy przyprawami i papryką.
    Zalewę zagotowujemy i studzimy. Nie zalewamy gorącą ani nawet ciepłą. Musi być zimna.
    Zalewamy pomidorki, na wierzch wkładamy koper i zakręcamy słoiki.
    Ustawiamy na kuchennym blacie na 3-5 dni i dopiero wtedy wynosimy do piwnicy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń