Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów przechowywania żywności znany ludziom od wieków. Zakonserwowane w ten sposób jedzenie jest nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe. Kiszonki zawierają witaminy A, C i E, które są silnymi przeciwutleniaczami walczącymi z wolnymi rodnikami. Ich nadmiar zwiększa ryzyko miażdżycy i nowotworów, a także przyspiesza proces starzenia. Kiszonki zawierają również witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor. Za sprawą bakterii kwasu mlekowego, które odpowiadają za cały proces fermentacji, są naturalnym probiotykiem zwiększającym odporność. Kwas mlekowy oczyszcza organizm, wspomaga trawienie i zmniejsza poziom cholesterolu. Kiszonki zawierają też sporo cennego błonnika, który m.in. wspomaga odchudzanie, zapobiega zaparciom, reguluje pracę jelit, stabilizuje poziom cukru i zapobiega powstawaniu miażdżycy. <ziko.pl> Całkiem przez przypadek, a może to właśnie miało nadać cel spożywania kiszonek. Nie tylko kapusta i ogórki. Zapraszam na niecodzienny przepis, mając nadzieję, że w końcu na co dzień będziemy spożywać te probiotyki.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 270
Królowa grilla :)
Odsłon: 70
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 62
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 68
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 270
Królowa grilla :)
Odsłon: 70
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 62
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 68
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Składniki
Rzodkiewki oczyszczamy. Czosnek, chrzan obieramy. Koper płuczemy w zimnej wodzie, podobnie liście chrzanu. Na spód naczynia układamy liść chrzanu, 2 ząbki czosnku, korzeń chrzanu (kawałek), garść rzodkiewek, łyżkę (płaską) soli. Czynność ten powtarzamy do skończenia produktów. Całość zalewamy zimną wodą i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 10 dni.