Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów przechowywania żywności znany ludziom od wieków. Zakonserwowane w ten sposób jedzenie jest nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe. Kiszonki zawierają witaminy A, C i E, które są silnymi przeciwutleniaczami walczącymi z wolnymi rodnikami. Ich nadmiar zwiększa ryzyko miażdżycy i nowotworów, a także przyspiesza proces starzenia. Kiszonki zawierają również witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor. Za sprawą bakterii kwasu mlekowego, które odpowiadają za cały proces fermentacji, są naturalnym probiotykiem zwiększającym odporność. Kwas mlekowy oczyszcza organizm, wspomaga trawienie i zmniejsza poziom cholesterolu. Kiszonki zawierają też sporo cennego błonnika, który m.in. wspomaga odchudzanie, zapobiega zaparciom, reguluje pracę jelit, stabilizuje poziom cukru i zapobiega powstawaniu miażdżycy. <ziko.pl> Całkiem przez przypadek, a może to właśnie miało nadać cel spożywania kiszonek. Nie tylko kapusta i ogórki. Zapraszam na niecodzienny przepis, mając nadzieję, że w końcu na co dzień będziemy spożywać te probiotyki.
Rzodkiewki oczyszczamy. Czosnek, chrzan obieramy. Koper płuczemy w zimnej wodzie, podobnie liście chrzanu.
Na spód naczynia układamy liść chrzanu, 2 ząbki czosnku, korzeń chrzanu (kawałek), garść rzodkiewek, łyżkę (płaską) soli. Czynność ten powtarzamy do skończenia produktów. Całość zalewamy zimną wodą i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 10 dni.
Przepis dnia
Witam serdecznie, dzisiaj podzielę się przepisem na pyszne i proste w przygot...
Odsłon: 23744
Surówka z rzodkiewki i ogórka to niezwykle zdrowy dodatek do lekkiego obiadu,...
Odsłon: 363
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 334
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 334
Składniki
Rzodkiewki oczyszczamy. Czosnek, chrzan obieramy. Koper płuczemy w zimnej wodzie, podobnie liście chrzanu. Na spód naczynia układamy liść chrzanu, 2 ząbki czosnku, korzeń chrzanu (kawałek), garść rzodkiewek, łyżkę (płaską) soli. Czynność ten powtarzamy do skończenia produktów. Całość zalewamy zimną wodą i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 10 dni.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Keczup z cukinii
Przetwory
Cukinia z miodem i rozmarynem na zimę do słoików
Przetwory
Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej.
Przetwory
Botwinka na zimę w słoikach
Keczup z cukinii
Genialny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii. Smak domowego keczupu moż...
Odsłon: 315
Cukinia z miodem i rozmarynem na zimę do słoików
Jak zachować cukinię na dłużej? Można zrobić z niej przetwory na zimę. Cukini...
Odsłon: 430